Mansur Yavaş (CHP)

Het onderzoeksbureau Metropoll hield een peiling bij het volk, om te zien wie het beste de huidige coronacrisis aanpakt. Uit die peiling, die in april gehouden werd, bleek dat de bevolking het meeste vertrouwen heeft in minister van Volksgezondheid (1) Fahrettin Koca om de crisis aan te pakken. Hij behaalde een score van 8,8 op 10.

Op de 2de plaats staat zijn raad van wetenschappers met een score van 8,6 op 10. Opvallend is dat president Recep Tayyip Erdogan pas 4de staat. Hij moet de burgemeester van Ankara, (3) Mansur Yavaş van de CHP, laten voorgaan. Dat maakte de krant Birgün op 6 mei bekend.

Yavaş scoorde 8,18 op 10 en wordt geprezen omdat hij een uitstekend voorbeeld gaf van hoe een lokale overheid tijdens een dergelijke crisis moet handelen. Erdoğan scoorde slechts 6,65.

De top 6 wordt afgesloten door Binnenlandminister Süleyman Soylu op de 5de plaats, en CHP-burgemeester Ekrem İmamoğlu van Istanbul op de 6de plaats.

Het onderzoek peilde ook naar wat de respondenten vinden van de campagne voor gratis mondmaskers van de overheid. Van hen ondervindt ongeveer 55% moeilijkheden om aan de maskers te komen. Van hen die aangaven dat ze voorstander van de AKP zijn, bleek 41% problemen te ondervinden.

In de gemeente Ankara is het al sinds 3 april verboden om mondmaskers te verkopen. De gemeente nam toen de verdeling van de maskers op zich. De burgers moesten zich online registreren en kregen dan een bevestigingscode op hun mobiele telefoon. Het digitale systeem had veel problemen, en daarom werd op 3 mei overgeschakeld op een ander systeem.

K.L.

(Bron: Hurriyet)