Oorlog in Libië draait uit op winst voor Tripoli, Erdoğan haalt slag thuis

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft een zeldzame overwinning geboekt op vlak van buitenlands beleid. De Libische troepen, die gesteund worden door Turkije, hebben namelijk recent een reeks militaire successen geboekt in de aanslepende burgeroorlog in het land.

Sinds 2014 is Libië verdeeld in twee oorlog voerende kampen. Het Libisch Nationaal Leger (LNA), onder leiding van generaal Khalifa Haftar, begon vorig jaar aan een militair offensief. Daarbij kreeg het steun van Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. Zij staan tegenover de Regering van Nationale Eenheid (GNA) in Tripoli.

Vorig jaar verleende Erdogan militaire steun aan de GNA, toen het op de rand van de afgrond stond. Nu heeft het GNA de troepen van Haftar teruggedrongen en is zelfs begonnen de militaire bases van het LNA te bezetten.

“De strijd in Libië is nog lang niet gestreden. Voorlopig kan Erdogan echter spreken van een voorzichtige – en zeldzame – overwinning. Deze zet in zijn buitenlands beleid lijkt de goede kant op te gaan,” aldus persbureau .

Maar Erdogan kan nog lang geen volledige overwinning claimen in Libië. Daar zou nog veel meer Turkse steun voor nodig zijn, maar de Turkse president voelt de pijnlijke gevolgen van de corona-uitbraak en de druk op de Turkse lira.

Bron: Bloomberg

S.V.R.