In Turkije is het eerste strafproces gestart over de aardbeving van 6 februari 2023.

Een eigenaar van een viersterrenhotel en tien anderen staan terecht voor nalatigheid met de dood tot gevolg.

Het hotel stortte bij de beving vrijwel meteen in. 72 mensen kwamen om, onder hen ook meer dan 20 jongens en meisjes van een Cypriotische volleybalploeg.

Vijf van de 11 verdachten, waaronder de eigenaar van het hotel, zijn gearresteerd en beschuldigd van misdrijven die hen elk meer dan 20 jaar gevangenisstraf kunnen opleveren als ze schuldig worden bevonden.

Bij de instorting van het hotel kwamen 24 kinderen uit Cyprus om het leven, die naar Turkije waren gevlogen om deel te nemen aan een volleybaltoernooi voor studenten.

Zij en een groep ouders en begeleiders kwamen om het leven in wat volgens Turkse aanklagers een tragedie was die voorkomen had kunnen worden als er aan de juiste veiligheidsnormen was voldaan.

Volgens de aanklacht was het gebouw in 2001 illegaal omgebouwd van een woonhuis tot een hotel en had het hotel illegaal een extra verdieping toegevoegd.

Erdoğan wijt het hoge dodental van de aardbevingen aan projectontwikkelaars die lokale inspecteurs hebben omgekocht om goedkope bouwmaterialen te gebruiken.

De Turkse politie arresteerde ongeveer 200 mensen wegens vermeende slechte bouwconstructies onmiddellijk nadat de eerste aardbeving van 7,8 magnitude had plaatsgevonden.

Aardbeving van 6 februari

Bij de aardbeving van 6 februari kwamen in het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië alles samen zo’n 59.000 mensen om het leven.

Meer dan 150.000 gebouwen stortten in. Meer dan anderhalf miljoen mensen werden dakloos.

Na de beving werd in Turkije tegen honderden mensen een onderzoek gestart.

Zo’n 200 mensen werden opgepakt, onder wie aannemers en eigenaars van gebouwen. Na dit proces volgen allicht dus nog meer soortgelijke zaken. Maar het verloop ervan kan nog jaren duren.

Na de aardbeving was er ook heel veel kritiek – vanuit de oppositie – op de overheid en president Recep Tayyip Erdogan in het bijzonder, onder andere omdat veel bouwovertredingen door de vingers werden gezien.

Bron: Turkse media