De belangrijkste oppositiepartij van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Türkiye heeft gestemd om haar oude leider Kemal Kılıçdaroğlu te vervangen door de ervaren wetgever Özgür Özel. Bekijk hier de beelden. 

De stemming komt na het verlies van Kılıçdaroğlu tegen zittend president Recep Tayyip Erdoğan in de presidentsverkiezingen eerder dit jaar.

Op een partijcongres dat op 4 november in de hoofdstad Ankara werd gehouden, was de eerste ronde van de stemming voor het partijvoorzitterschap onbeslist.

Noch Kılıçdaroğlu noch Özel, de favorieten in de race, behaalden een meerderheid van stemmen onder de meer dan 1300 partijafgevaardigden die deelnamen aan de peiling.

Özel, een 49-jarige voormalige apotheker, kwam als winnaar uit de bus in de tweede stemronde, die tot in de vroege uurtjes van 5 november duurde.

Na zijn overwinning beloofde Özel om de strategie en managementaanpak van de partij te herzien in de aanloop naar de lokale verkiezingen in maart volgend jaar.

“Ik heb een gedurfd en vastberaden beleid voorgesteld tegen de beschamende en passieve politiek die onze partij al een tijdje voert,” zei Özel, terwijl hij de afgevaardigden toesprak tijdens het partijcongres van de CHP.

Kılıçdaroğlu, die de partij sinds 2010 leidde, kreeg te maken met kritiek na zijn verlies bij de verkiezingen in mei.

Uitgebreide hervormingen

Sommige partijfiguren uitten hun frustratie door te stellen dat Kılıçdaroğlu te veel concessies deed aan kleinere politieke groeperingen binnen de alliantie van zes oppositiepartijen.

Daarnaast waren er klachten dat hij het partijmanagement concentreerde binnen een kleine groep van hoge ambtenaren en adviseurs, en dat hij de inbreng van een breder scala aan belanghebbenden verwaarloosde.

Özel, die eerder werd gezien als een bondgenoot van Kılıçdaroğlu, pleit nu voor uitgebreide hervormingen binnen de partij, met de nadruk op een meer inclusieve benadering van de besluitvorming.

“Dit is de grootste eer van mijn leven,” zei hij na de bekendmaking van de resultaten, terwijl hij Kılıçdaroğlu bedankte voor zijn werk bij de partij.

“We beginnen aan de weg naar de lokale verkiezingsoverwinning,” voegde hij eraan toe.

“We hebben geloofd in het omzetten van hopeloosheid in hoop, we zijn hoopvol,” zei Özel, omringd door applaudisserende partijleden en staande naast de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu.

Bron: Hürriyet