Turkije heeft een verzoek ingediend bij de EU om de naam van de geliefde streetfoodsnack “döner” een beschermde status te geven.

Als dit wordt goedgekeurd, mogen alleen vleesgerechten die voldoen aan specifieke ingrediënten en traditionele bereidingswijzen de naam “döner” dragen.

Als de Europese Unie de regel invoert, zouden snackbars die döner kebab willen serveren dat in de hele EU moeten doen volgens een vaste bereidingswijze en met vaste ingrediënten.

Het verzoek van Turkije strekt zich uit tot alle soorten döner, of het nu van rood vlees, rundvlees, schapenvlees of kip is. De traditionele kenmerken, ingrediënten en productieprocessen worden in het verzoek vastgelegd.

Hoewel er soms discussie is over de oorsprong van döner, beweren zowel Turkije als Griekenland dat zij de uitvinders zijn van deze bekende snack. Griekenland zou mogelijk bezwaar kunnen maken tegen de erkenning als gevolg van deze claim.

Volgens de meeste bronnen en ook de aanvragers van de erkenning verspreidde döner zich vanuit Istanboel naar verschillende andere steden in het Ottomaanse rijk. In Griekenland werd het voor het eerst populair onder de naam “gyros” na een uitwisseling tussen Turken en Grieken in 1922.

Kadir Nurman

De moderne vorm van döner, zoals we die nu kennen, zou voor het eerst zijn geproduceerd in 1972 in Berlijn door de Turkse arbeider Kadir Nurman. Het heeft zich sindsdien verspreid over Europa en wordt beschouwd als een cultureel symbool van de Turkse migratie naar Europa.

Als de naam “döner” wordt erkend als “gegarandeerde traditionele specialiteit”, zullen producenten zich moeten houden aan specifieke ingrediënten en recepten, wat mogelijk kan leiden tot een prijsstijging van döner kebab. Echter, snackbars die “namaak” döner serveren, kunnen dit nog steeds doen, maar mogen dan niet langer de naam “döner” gebruiken.

Volgens de ATDID, de vereniging van Turkse dönerproducenten in Europa, bedraagt de omzet van döner in Europa ongeveer 3,5 miljard euro, waarbij dagelijks zo’n 400 ton wordt geproduceerd.

Als kebab echt een gegarandeerde traditionele specialiteit zou worden, zouden de prijzen voor kebab weleens omhoog kunnen schieten.

Natuurlijk zouden de meeste snackbars die geen authentieke döner kebab serveren nog steeds hun ’namaakkebab’ kunnen serveren, maar dan mogen ze hun gerechten dus niet langer ’döner kebab’ noemen.

Bron: Belgische media