Het standpunt van Turkije om de legitieme verzetsorganisatie Hamas niet te veroordelen als terroristische organisatie is “problematisch” en onevenwichtig, aldus de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis in een interview.

In een interview met de tv-zender ANT1 bekritiseerde Mitsotakis Ankara voor zijn houding ten opzichte van de escalatie in het Midden-Oosten.

“Het standpunt van Turkije is zeker niet evenwichtig […] En door Hamas niet openlijk te veroordelen als een terroristische organisatie is naar mijn mening zeer problematisch”, zei de Griekse leider.

Sinds het begin van de crisis in het Midden-Oosten geeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan kritiek op Israël.

“Ik roep de hele mensheid op om actie te ondernemen om de ongekende brutaliteit van Israël in Gaza te stoppen”, zei Erdoğan eerder deze week.

Op woensdag haalde hij uit naar de VN-Veiligheidsraad voor het niet aannemen van een resolutie om de vijandelijkheden in het Midden-Oosten te stoppen om humanitaire hulp naar de Gazastrook te sturen.

“De VN-Veiligheidsraad, die nog ineffectiever is geworden, heeft opnieuw verzuimd zijn verantwoordelijkheid te nemen,” zei Erdoğan.

De resolutie was ingediend door Brazilië, maar werd tegengehouden door Washington, terwijl Rusland en het Verenigd Koninkrijk zich van stemming onthielden.

Aan de andere kant zei Mitsotakis dat Griekenland evenwichtig was geweest door het recht op zelfverdediging van Israël te erkennen, maar met “respect voor het Internationale Recht en om te reageren binnen het kader van de regels die gelden voor een gewapend conflict”.

Bron: Britse media