Het Israëlische leger zegt dat het rapporten over slachtoffers bestudeert nadat Hamas zegt dat bij de aanval op de Grieks-orthodoxe Sint Porphyriuskerk in Gaza-Stad een ‘groot aantal’ mensen is gedood en gewond. Bekijk hier de beelden. 

Een Israëlische luchtaanval heeft een “groot aantal” ontheemden gedood en verwond die onderdak zochten in een kerk in Gaza, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van de belegerde Palestijnse enclave.

De aanval veroorzaakte een “groot aantal slachtoffers en gewonden” op het terrein van de Grieks-orthodoxe Sint Porphyriuskerk in Gaza Stad, zei het ministerie donderdagavond.

Het mediabureau van de Hamas-regering in Gaza meldde vrijdag dat er 18 christelijke Palestijnen onder de doden waren.

Getuigen vertelden dat de luchtaanval gericht leek te zijn op een doel vlakbij het 12e-eeuwse gebedshuis waar veel christelijke en islamitische inwoners van Gaza hun toevlucht hadden gezocht toen de oorlog woedde in de enclave.

Het Israëlische leger vertelde dat haar straaljagers een commando- en controlecentrum hadden geraakt dat betrokken was bij de lancering van raketten en mortieren in de richting van Israël.

“Als gevolg van de aanval van de IDF [het Israëlische leger] werd een muur van een kerk in het gebied beschadigd,” zei het, eraan toevoegend dat “we ons bewust zijn van meldingen van slachtoffers. Het incident wordt onderzocht.”

Getuigen zeiden dat de aanval de gevel van de kerk beschadigde en een aangrenzend gebouw deed instorten, eraan toevoegend dat veel gewonden naar het ziekenhuis werden geëvacueerd.

Saint Porphyrius, gebouwd in ongeveer 1150, is de oudste kerk die nog steeds in gebruik is in Gaza.

De kerk ligt in een historische wijk van Gaza en bood al generaties lang onderdak aan mensen met verschillende geloofsovertuigingen.

Het Grieks-orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem sprak zijn “sterkste veroordeling” uit over de aanval.

Bron: AlJazeera