De burgemeester van Istanbul, gelieerd aan de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), verklaarde vorige week dat hij Hamas beschouwt als een terroristische organisatie, wat aanzienlijk verschilt van de positie van de Turkse regering.

“Uiteraard heeft Hamas een aanval uitgevoerd in Israël waar we diepbedroefd over zijn”, zei Imamoglu vorige week tegen CNN International, volgens een transcriptie die door het medium is vrijgegeven.

“En elke georganiseerde structuur die terroristische daden uitvoert en mensen op grote schaal doodt, wordt door ons beschouwd als een terroristische organisatie.”

Imamoglu zei ook dat de “brutale onderdrukking van de Palestijnen” moet stoppen.

Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van Turkije, bekritiseerde de burgemeester van Istanbul dinsdag en zei dat zijn beschrijving “volledig verkeerd was”.

“Wij vinden aanvallen op burgers niet juist of legitiem, ongeacht welke zijde ze uitvoert”, zei Çelik tijdens een persconferentie in Ankara na een partijbijeenkomst onder leiding van Erdogan.

“Maar het echte probleem van vandaag is niet Hamas, maar het beleid van genocide en massa-executies dat de regering van Netanyahu uitvoert tegen het Palestijnse volk”, voegde hij eraan toe.

De belangrijkste bondgenoot van Erdogan, Devlet Bahçeli, leider van de door de AKP gesteunde Partij van de Nationalistische Beweging, was harder in zijn veroordeling.

“Hamas een terroristische organisatie noemen betekent dat je je rug toekeert naar vermoorde baby’s in Palestina”, zei Bahçeli tijdens een toespraak tot zijn partijleden in het parlement op dinsdag.

Haaks op uitspraak Erdoğan

De verklaring van Imamoglu staat haaks op de recente uitspraak van president Erdoğan, waarin hij Hamas gelijkstelde aan Turkse revolutionaire troepen die Mustafa Kemal Atatürk hielpen bij het verslaan van binnenvallende geallieerde troepen in het begin van de jaren 1920.

Hoewel Imamoglu niet de eerste Turkse politicus is die de Palestijnse militante groep een terroristische organisatie noemt, is de positie van de burgemeester bijzonder interessant omdat hij wordt gezien als een van de belangrijkste mogelijke uitdagers van Erdogan bij de presidentsverkiezingen van het land, gepland voor 2028.

De zittende burgemeester behaalde een verpletterende overwinning tegen zijn rivalen door meer dan 51% van de stemmen te behalen bij de lokale verkiezingen die landelijk werden gehouden op 31 maart.

Bron: Turkse media