De Turkse leider is woedend over opmerkingen van Ronen Bar, de baas van de Israëlische inlichtingendienst, die zei dat Israël jacht zou maken op Hamas-leiders in Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vertelde Israël woensdag dat het een hoge prijs zou betalen als het zou proberen Hamas-leiders op te jagen in Turkije.

Eerder deze week zei Ronen Bar, het hoofd van Israëls binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, in een stemopname dat Israël vastbesloten is om Hamasleiders “op elke locatie” te doden, inclusief Turkije.

“In Gaza, op de Westelijke Jordaanoever, in Libanon, in Turkije, in Qatar, iedereen,” zei hij in opnames die zondagavond werden uitgezonden door de publieke omroep Kan. “Het zal een paar jaar duren, maar we zullen er zijn om het te doen.”

In een reactie zei Erdogan dinsdag tegen journalisten die hem vergezelden tijdens een reis naar Qatar: “Ze kennen de Turken niet. Ze kennen ons niet… Als ze zo’n fout begaan, moeten ze weten dat ze er een zeer zware prijs voor zullen betalen.

“Als ze zo’n stap durven zetten tegen Turkije en de Turken, zullen ze veroordeeld zijn om de prijs te betalen, om nooit meer op te kunnen staan.

Palestijnse beweging

Hamasleden die in Turkije wonen, maken deel uit van de politieke leiding van de Palestijnse beweging, niet van de militaire vleugel, en velen verhuisden naar Turkije na de Gilad Shalit-gevangenenruil in 2011.

Turkije bekritiseerde Hamas aanvankelijk voor de aanval van 7 oktober en vroeg haar leiders om het land tijdelijk te verlaten.

De verwoestende bombardementen van Israël in Gaza, waarbij minstens 16.000 mensen omkwamen, voornamelijk vrouwen en kinderen, hebben Ankara echter gedwongen om een hardere houding ten opzichte van Israël aan te nemen.

Geen strafmaatregelen

Turkije heeft tot nu toe geen strafmaatregelen tegen Israël genomen, omdat de handel doorgaat en de diplomatieke kanalen open blijven.

De dreigementen van de Israëlische inlichtingendienst riskeren echter een verstoring van de dialoog met de Turkse inlichtingendienst, die de architect was van de recente normalisatie tussen de twee landen, die in 2020 begint.

De Turkse inlichtingendienst MIT zei dinsdag in een verklaring aan de media dat het over de capaciteiten beschikt om potentiële aanvallen te verijdelen.

Verschillende nieuwsberichten in het afgelopen jaar hebben erop gewezen dat Turkije spionagerollen die door Israëlische inlichtingenofficieren worden gerund om informatie te verzamelen over Palestijnen die in Turkije wonen, heeft ontmaskerd en gearresteerd.

Bron: Turkse media