Zuid-Afrika heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een zaak aangespannen tegen Israël.

Het beschuldigt de Israëlische regering van een genocide (of met andere woorden een Gazacaust) tegen het Palestijnse volk in Gaza.

Turkije heeft officieel steun gegeven aan de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof, dat de staat beschuldigt van genocide in zijn voortdurende oorlog tegen Gaza.

In de aanklacht stelt Zuid-Afrika dat Israël de genocideconventie heeft overtreden.

De daden van Israël in de Gazastrook hebben een “genocidair karakter” want het land heeft de “specifieke intentie om Palestijnen in Gaza te vernietigen als onderdeel van de bredere nationale, raciale en etnische groep van Palestijnen”, klinkt het.

Öncü Keçeli, woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een verklaring dat Ankara blij is met de Zuid-Afrikaanse zaak, die stelt dat Israël zijn verplichtingen onder het Verdrag inzake de voorkoming en bestraffing van genocide van 1948 heeft geschonden.

“De moord door Israël op meer dan 22.000 Palestijnse burgers, waarvan de meerderheid vrouwen en kinderen, in Gaza gedurende bijna drie maanden mag op geen enkele manier ongestraft blijven,” zei Keceli.

“Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten voor het internationaal recht ter verantwoording worden geroepen,” vervolgde hij, eraan toevoegend: “We hopen dat het proces zo snel mogelijk wordt afgerond.”

Zuid-Afrika heeft de zaak vorige maand aangespannen en wil een bevel dat Israël oproept om zijn militaire operaties in de belegerde enclave te stoppen.

“Israël heeft genocidale daden gepleegd tegen het Palestijnse volk in Gaza, doet dat nog steeds en dreigt dat te blijven doen”, aldus het Zuid-Afrikaanse verzoekschrift.

De Israëlische strijdkrachten hebben het gemunt op vele soorten civiele infrastructuur, waaronder ziekenhuizen, woonwijken, ambulances en moskeeën.

Hele wijken in de belegerde enclave zijn volledig met de grond gelijk gemaakt.

De Genocideconventie van de VN en het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof definiëren genocide als daden “gepleegd met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep, geheel of gedeeltelijk, te vernietigen”.

Juridische experts, VN-functionarissen en meer dan 800 wetenschappers hebben al gewaarschuwd dat Israël mogelijk genocide pleegt tegen Palestijnen.

Bron: Turkse media