Het Directoraat Communicatie van Turkije heeft beschuldigingen weerlegd dat Saudi-Arabië Turkse burgers zou kunnen verbieden om de hadj bedevaart uit te voeren.

Eerder verschenen er talloze nieuwsberichten (zie voorbeeld) op sociale media dat het land een “Mekka-verbod” zou opgelegd hebben aan de Turken. Dat nieuwsbericht wordt nu tegengesproken door Ankara.

Dit deed het land na een geschil over de afgelaste finale van de Turkse Super Cup tussen de giganten Galatasaray en Fenerbahçe uit Istanbul.

De langverwachte wedstrijd, gepland voor 29 december 2023 in Riyad, werd op het laatste moment uitgesteld nadat Saoedische organisatoren weigerden spelers toe te staan zich op te warmen in shirts met de beeltenis van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het huidige Turkije, ter ere van de honderdste verjaardag van de republiek.

De voetbalfederatie van Turkije (TFF), die al onder vuur lag omdat ze toestond dat de wedstrijd in het kader van het eeuwfeest in Saudi-Arabië werd gespeeld in plaats van in Turkije, kreeg opnieuw kritiek te verduren over de ruzie met de Saudische gastheren.

Verbanning van de hadj

In een verklaring van 1 januari ontkende het presidentiële orgaan beweringen op sociale media dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman van plan zou zijn om Turkse burgers te verbannen van de hadj naar aanleiding van het Super Cup-incident.

“Er is geen officiële verklaring of beslissing van beide landen die een belemmering zou kunnen vormen voor Turkse burgers die naar Saoedi-Arabië reizen om de hadj-bedevaart uit te voeren,” stond in de verklaring.

Volgens het directoraat was er ongeveer twee maanden voor de wedstrijd een protocol opgesteld met de regels en principes die op het veld en op de tribunes in acht moesten worden genomen.

Volgens de verklaring ontstond de controverse toen beide clubs vlak voor de wedstrijd vroegen om zich op te warmen in t-shirts van Atatürk en spandoeken te dragen met de woorden van de Turkse leider – een verzoek dat prompt werd afgewezen door de Saoedische autoriteiten.

Het directoraat beweerde dat er voorafgaand aan de wedstrijd geen onenigheid was tussen de partijen over het zingen van het volkslied of het plaatsen van Turkse vlaggen op het veld.

Ondanks de spanningen kwamen de fans van Fenerbahçe en Galatasaray, aartsrivalen op het veld, bijeen om de beslissing van hun teams om niet het veld op te gaan op 29 december te steunen.

Bron: Hürriyet