De voetbalbond had een deal gesloten met de Saoedische autoriteiten voor de wedstrijd. Bekijk hier de beelden.

Na reacties van fans hebben de felle rivalen hun intentie uitgesproken om de wedstrijd in Turkije te organiseren op de honderdste verjaardag van de Republiek.

In aanloop naar de Super Cup botsing tussen de voetbalgrootmachten van Turkije, Fenerbahçe en Galatasaray, hebben beide clubs verklaard tegen de keuze te zijn van de Turkse voetbalbond.

In afzonderlijke beslissingen van de clubraden hebben ze verklaard dat ze de wedstrijd in Turkije willen organiseren.

Op 20 oktober had de Turkse voetbalbond (TFF) aanvankelijk bekendgemaakt dat de wedstrijd op 30 december in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, zou plaatsvinden. Een recente aankondiging heeft de wedstrijd verschoven naar 29 december.

In hun officiële verklaring verklaarde de TFF: “De 2023 Super Cup wedstrijd tussen Galatasaray, de kampioen van de Super Lig in 2022-2023, en Fenerbahçe, de Turkse bekerkampioen, zal plaatsvinden op vrijdag 29 december 2023 in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De wedstrijd begint om 20:45 uur in het Al-Awwal Park stadion.”

Als onderdeel van de overeenkomst met Saoedi-Arabië ontvangt het winnende team een kampioenschapsprijs van 2,8 miljoen euro.

Eeuwfeest van de Republiek

De beslissing om de finale van de Super Cup in Saoedi-Arabië te houden, vooral tijdens het honderdste jaar van de Republiek, heeft geleid tot discussies en controverses onder voetbalfans en in de publieke sfeer.

Supporters van beide teams benadrukten in tv-interviews het verminderde belang van een wedstrijd waarbij ze niet fysiek aanwezig konden zijn. Ze spraken de wens uit dat de wedstrijd in Turkije wordt gehouden.

“Geen enkel Europees land staat het toe”

TFF-voorzitter Mehmet Büyükekşi ging in op de reacties van de fans over de beslissing om de wedstrijd op 14 oktober in Riyad te houden en zei: “We hebben in eerste instantie overlegd met onze clubs en zij gaven aan dat ze dit graag wilden. Vervolgens zijn we begonnen met de onderhandelingen met Saoedi-Arabië.”

Büyükekşi benadrukte het belang van het spelen van de wedstrijd in Saoedi-Arabië, niet alleen economisch maar ook qua imago.

“Saoedi-Arabië heeft ongeveer 120 miljoen dollar uitgegeven om sterren van wereldklasse naar hun land te halen. Het organiseren van de Supercup in Saoedi-Arabië zal goed zijn voor de merkwaarde van het Turkse voetbal.”

Beslissingen van de clubs

Tijdens de bijeenkomst van de Hoge Raad van 5 november, hebben de Fenerbahçe Club een beslissing gemaakt waarin staat dat de Super Cup Finale in het 100ste jaar van de Republiek gespeeld wordt in een land dat tegen de principes en revoluties van Atatürk is niet in lijn is met de historische eer en glorie van Fenerbahçe.

Zij eisten dat de finale in het “Atatürk Olympisch Stadion of Samsun 19 Mei Stadion” gespeeld zou worden.

Bron: Turkse media