Na een spannend einde van de groepsfase gaat Turkije de strijd aan met de verrassende outsider Oostenrijk in Leipzig op 2 juli.

Deze eerste ontmoeting tussen de twee landen in een groot toernooi heeft een grote prijs: de winnaar plaatst zich voor de kwartfinale tegen Nederland of Roemenië.

Turkije begon zijn campagne in Groep F met een indrukwekkende 3-1 overwinning op debutant Georgië, maar verloor vervolgens met 3-0 van groepswinnaar Portugal.

Het team herpakte zich snel en versloeg Tsjechië in de laatste groepswedstrijd, met een doelpunt in de 94e minuut van Cenk Tosun, waarmee het team van Vincenzo Montella als tweede eindigde in de stand.

Kenan Yıldız

“Toen het team in de halve finale van Euro 2008 stond, was ik pas drie jaar oud en ik kan me daar niets van herinneren,” vertelde Turkije-vleugelspeler Kenan Yıldız.

“Elk kind droomt ervan om hier te zijn als ze jong zijn. Het is perfect om hier te zijn,” voegde de Juventus-speler toe.

“Ik speel altijd voor mijn team. Ik denk niet aan mijn individuele prestatie. Ik zal mijn best blijven doen voor het nationale team en proberen efficiënt te zijn.”

Aanvoerder Hakan Çalhanoğlu

Voor Turkije staat Montella voor de uitdaging om het zonder de invloedrijke aanvoerder Hakan Çalhanoğlu en verdediger Samet Akaydın te doen, beiden geschorst na hun tweede gele kaarten van het toernooi tegen Tsjechië.

Abdülkerim Bardakcı keert terug van schorsing om samen met Merih Demiral de verdediging te vormen.

In het middenveld strijden Okay Yokuşlu, Kaan Ayhan en Orkun Kökçü om de plaats van Çalhanoğlu in te nemen.

Ondanks een knieblessure die hem tijdens de nederlaag tegen Portugal aan de kant hield, heeft eerste keuze doelman Mert Günok de training hervat en wordt verwacht te starten.

Als Kenan Yıldız (19 jaar en 59 dagen) en Real Madrid’s Arda Güler (19 jaar en 128 dagen) beide worden geselecteerd, zal het pas de tweede keer zijn dat een land twee tieners in een knock-outwedstrijd op het EK opstelt, en de eerste keer sinds 1964.

Bron: Sabah