Turkije is dicht bij een kans op revanche na eerdere teleurstellingen, met uitzicht op een plek in de knockout-fase van Euro 2024.

Als ze aanstaande woensdag niet verliezen van Tsjechië, verzekeren ze zich van de tweede plek in groep F.

Met getalenteerde spelers zoals de 19-jarige aanvaller Arda Güler en de 30-jarige aanvoerder Hakan Çalhanoğlu, bezetten de Turken momenteel de tweede plaats achter Portugal met drie punten.

Dit keer verwachten ze vooruitgang te boeken, gesteund door hartstochtelijke aanhang in Duitsland.

Dit zou de bittere herinneringen aan het EK 2020, waar ze na drie nederlagen met acht tegendoelpunten huiswaarts keerden, definitief uitwissen.

Güler, die schitterde met een fantastisch doelpunt in de openingswedstrijd tegen Georgië die eindigde in een 3-1 overwinning, werd spaarzaam ingezet in de 3-0 nederlaag tegen Portugal omdat coach Vincenzo Montella zijn fitheid wilde bewaren.

Fans zijn echter verlangend om Güler vanaf de eerste minuut te zien stormen tegen de Tsjechen.

“Hij is onze toekomst en een wereldster, we zijn hier allemaal om hem te zien spelen en om Turkije geschiedenis te zien schrijven,” aldus Kerem Buruk, 44, een ingenieur uit Hamburg die samen met zijn familie kaartjes heeft voor de wedstrijd in het Volksparkstadion. Bijna drie miljoen mensen met Turkse wortels wonen in Duitsland.

Nederlaag

Na een nederlaag tegen Portugal en een gelijkspel tegen Georgië, kunnen de Tsjechen zich ook als tweede kwalificeren met een overwinning op Turkije. Zelfs een gelijkspel zou hen een van de vier beste derde plekken kunnen opleveren.

Ze zullen echter gehinderd worden door de afwezigheid van aanvaller Patrik Schick, die scoorde tegen Georgië en toevoegde aan zijn vijf doelpunten van het laatste EK, maar vervolgens geblesseerd afhaakte.

De Tsjechische coach Ivan Hasek hoopte dat Schick zou kunnen spelen, maar CT Sport meldde op maandag dat de aanvaller van Bayer Leverkusen niet beschikbaar zal zijn.

Hasek blijft hopen op een keerpunt in het geluk van zijn team, na een eigen doelpunt en een tegendoelpunt in blessuretijd tegen Portugal, en een in de eerste helft afgekeurd doelpunt tegen Georgië. “Misschien hebben we in de volgende wedstrijd geluk,” zei hij.

De Tsjechische fans, die massaal de grens over zijn gekomen voor het toernooi, zullen hun team ook met luid gejuich ondersteunen.

Bron: X