Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan heeft gereageerd op vragen over de wereldwijde verwachtingen van een oorlog, inclusief de mogelijkheid van een Derde Wereldoorlog, door te benadrukken dat de wereld dit risico serieus moet nemen.

“We hebben vanaf het begin gezegd dat er een reëel risico bestaat, en dit is een goed overwogen kwestie,” aldus Fidan.

Hij refereerde ook aan de aanhoudende tragedie in Gaza, die hij omschreef als een genocide die de mensheid in tweeën splitst, een punt waarop alle menselijkheid samenkomt tegen deze gruwel.

De minister wees op de complexiteit van de huidige wereldsituatie, waarin niet alleen twee oorlogen woeden – verwijzend naar Oekraïne en Gaza – maar waarin ook de strijd om economische dominantie en technologische superioriteit door de onverwachte opkomst van kunstmatige intelligentie de wereldorde dreigt te veranderen.

Volgens Fidan verandert dit scenario de dynamiek van de normale marktomstandigheden aanzienlijk en creëert het een potentieel dat enorm groot is.

“Het probleem dat in Oekraïne voortduurt en de technologische strijd die plotseling de vraag naar technologische superioriteit naar voren trekt, zijn indicatoren van hoe snel onze wereld transformeert en de ernstige risico’s die deze veranderingen met zich meebrengen,” concludeerde Fidan.

Bron: X