Met de vakantieperiode voor de deur bereiden onze reizigers zich voor. Sommigen van hen plannen om met het vliegtuig naar Turkije te gaan, terwijl anderen de voorkeur geven aan reizen met de auto. Bekijk hier de beelden.

Recente posts op sociale media zorgen echter voor verwarring bij Turkse Nederlanders en Belgen die van plan zijn naar Turkije te reizen.

Bij het plannen van uw vakantie moet u rekening houden met de onderstaande feiten.

Zoals bekend worden Bulgarije en Roemenië vanaf 31 maart onderdeel van de Schengenzone. Op deze twee routes, die veel worden gebruikt voor reizen naar Turkije over de weg, geldt een belangrijke regel waar passagiers op moeten letten.

Hoewel deze twee landen sinds 2007 lid zijn van de Europese Unie (EU), moesten passagiers bij binnenkomst een paspoort tonen omdat ze geen deel uitmaakten van het grensvrije gebied.

In december kondigden de binnenlandse ministeries van beide landen aan dat sommige grenscontroles zouden worden opgeheven.

Er werd verklaard dat vanaf 31 maart EU-burgers die per zee- en luchtvervoer naar deze twee landen reizen, geen paspoort meer hoeven te tonen bij aankomst.

Strengere controles

Strengere controles zijn echter van toepassing op reizen over land. Iedereen die vanuit een EU-land deze twee landen over land binnenkomt (dus met de auto, trein of bus), wordt onderworpen aan paspoortcontrole.

Bulgarije en Roemenië treden vanaf 31 maart toe tot het vrije verkeer binnen de EU. Daarom zullen er strengere controles zijn bij binnenkomst van Turkije naar Bulgarije.

Europese Turken die met hun auto naar Turkije willen reizen, zullen deze zomer bij terugkeer aan de Bulgaarse grensposten langer moeten wachten.

Vanaf 31 maart, wanneer Bulgarije en Roemenië deels toetreden tot het Schengengebied dat vrij verkeer mogelijk maakt binnen de EU, zullen er strengere voertuiginspecties plaatsvinden bij de douaneposten.

Dit zal resulteren in langere wachtrijen voor auto’s op dagen dat er veel reizigers zijn. Bulgarije kon al nauwelijks de drukte aan, dus de wachtrijen zullen alleen maar langer worden. Als gevolg hiervan worden terugreizen een uitdaging.

Wat is de Schengenzone en wanneer is deze opgericht?

De Schengenzone werd in 1995 opgericht door Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland, na het Schengenverdrag dat tien jaar eerder werd ondertekend tussen vijf lidstaten van de Europese Economische Gemeenschap.

Dit werd gevolgd door andere overeenkomsten die nog eens negen landen aan het vrij verkeer toevoegden.

Bron: Sonhaber”