Rusland probeert de vluchtelingenstroom naar Europa te stimuleren, om de EU zo onder druk te zetten.

Zo zou Rusland een nieuwe luchtvaartmaatschappij hebben opgericht om vluchtelingen via Turkije sneller naar de EU te kunnen brengen.

Dat schrijven Duitse media, op basis van informatie van de Poolse inlichtingendiensten.

De Wit-Russische autoriteiten maakten recent de oprichting van de chartermaatschappij Southwind Airlines bekend, “die rechtstreekse vluchten tussen de grootste steden in Wit-Rusland en Turkije” aanbiedt “voor een spotprijsje”.

Officieel gaat het om een Turks bedrijf met hoofdzetel in Antalya. Achter de schermen zou Karine Bukrey echter de boel runnen, de vrouw van de Russische zakenman Ramasan Akpinar die ook aan het hoofd staat van de Russische luchtvaartmaatschappij Northwind Airlines.

De drie vliegtuigen en het merendeel van het personeel van Southwind zouden ook van Northwind Airlines afkomstig zijn.

Door een aparte “Turkse” luchtvaartmaatschappij op te richten, kan het bedrijf de westerse sancties omzeilen.

Russische (zoals Northwind) en Wit-Russische luchtvaartmaatschappijen (zoals het overheidsbedrijf Belavia) mogen namelijk niet door het Europese luchtruim vliegen, en moeten een dure omweg maken via het Russische luchtruim.

Southwind Airlines mag wél door het Poolse luchtruim vliegen, en bespaart zo twee uur op de route naar Turkije.

Turkish Airlines had – onder druk van Europa – haar verbindingen met Minsk al geannuleerd.

Strategische zet

De Poolse veiligheidsautoriteiten zijn volgens Bild dan ook van mening dat het gaat om een strategische zet om het “exorbitante potentieel voor de gerichte smokkel van illegale vluchtelingen naar West-Europa aan te wenden, via de nieuwe luchtvaartmaatschappij”.

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt dan ook expliciet voor een “nieuwe, georganiseerde vluchtelingenstroom via Rusland en Wit-Rusland”.

Volgens de Poolse inlichtingendiensten schroeven Rusland en Wit-Rusland hun ‘hybride’ operaties terug, om migratie en dus een politieke crisis in westerse landen – vooral Duitsland – te verergeren.

Bron: Turkse media