President Recep Tayyip Erdoğan zal de kwartfinale wedstrijd van het nationale team tegen Nederland in Berlijn vanuit de tribune volgen.

Erdoğan vertrekt naar Duitsland om op zaterdag 6 juli de wedstrijd tussen Turkije en Nederland bij te wonen.

Om de nationale ploeg niet in de steek te laten, heeft president Erdoğan zijn geplande deelname aan de top van de Organisatie van Turkse Staten in de stad Şuşa, Azerbeidzjan, op zaterdag 6 juli geannuleerd.

In deze momenten van nationale eenheid zal ook de president aanwezig zijn in het stadion om het Turkse nationale team te steunen.

Kritiek

Het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de UEFA bekritiseerd voor het starten van een onderzoek naar nationale teamspeler Merih Demiral vanwege zijn gebaar.

Het ministerie herinnerde aan een rapport van het Duitse Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet, waarin werd benadrukt dat niet iedereen die het gebaar van de Grijze Wolven maakt, als ultrarechts kan worden bestempeld.

Het benadrukte ook dat dit teken niet verboden is in Duitsland.

“[Daarom] bevatten de reacties van de Duitse autoriteiten tegen de heer Demiral zelf xenofobie,” aldus het ministerie, waarbij dit gebaar als cultureel en historisch werd beschreven.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, bekritiseerde de doelpuntenviering van de Turkse speler.

“De symbolen van Turkse rechtsextremisten horen niet thuis in onze stadions,” zei Faeser op X, voorheen bekend als Twitter.

“Het gebruiken van de Europese voetbaltoernooien als platform voor racisme is volstrekt onaanvaardbaar,” voegde ze eraan toe.

Reactie van Demiral

Na de wedstrijd in Leipzig zei Demiral dat er geen “verborgen boodschap” in zijn viering zat.

“De manier waarop ik vierde had te maken met mijn Turkse identiteit,” zei Demiral, die man van de wedstrijd was na het scoren van beide doelpunten voor Turkije tegen Oostenrijk op 2 juli tijdens Euro 2024.

“We zijn allemaal Turken, ik ben erg trots om Turks te zijn en dat is de betekenis van dit gebaar.”

Ondertussen heeft het ministerie de Duitse ambassadeur in Turkije, Jurgen Schulz, ontboden om Ankara’s ongenoegen te uiten.

Bron: Hürriyet