Op 18 juni wil Turkije een goede start maken in haar Euro 2024-campagne met een wedstrijd tegen Georgië in Groep F in Dortmund.

In haar zesde deelname aan het Europees Kampioenschap, streeft Türkiye naar haar eerste overwinning in een openingswedstrijd van de groepsfase.

De beste prestatie van het land in dit toernooi dateert uit 2008, toen het de halve finales bereikte. Echter, in zowel Euro 2016 als Euro 2020 werd Turkije in de groepsfase uitgeschakeld.

Het team van Vincenzo Montella komt naar het toernooi na een 2-1 nederlaag tegen Polen, en ze hebben in hun laatste vijf wedstrijden niet gewonnen, met drie nederlagen als resultaat.

Maar de spelers klinken zelfverzekerd voor hun openingswedstrijd, met verdediger Merih Demiral vastberaden om de slechte herinneringen aan het vorige toernooi achter zich te laten.

“Euro 2020 was teleurstellend voor ons,” vertelde hij aan UEFA.com over de campagne in Frankrijk, waarin Turkije slechts één keer scoorde en acht doelpunten tegen kreeg terwijl het alle groepswedstrijden verloor.

“We waren toen een jong team, en dat zijn we nog steeds,” zei Demiral.

“We zijn goed voorbereid op dit toernooi, en onze trainingssessies gaan goed. Ik geloof dat we klaar zijn voor dit toernooi, ik hoop dat deze Euro goed voor ons zal verlopen.”

Montella merkte op dat de prestaties van zijn team in de kwalificatiefase een indicator zijn van hun potentieel.

“Het winnen van onze groep was historisch voor ons omdat het de eerste keer is dat Turkije de groepsfase heeft gewonnen voor zowel het EK als het WK,” zei hij.

“We zijn erg blij dat we bovenaan zijn geëindigd, maar ik denk dat vanaf nu een nieuw avontuur begint.”

De Italiaanse coach verwacht een zware competitie in Duitsland.

“Volgens mij is deze competitie moeilijker dan voorgaande omdat de lat hoger is gelegd en zelfs de middenmootteams hun niveau hebben verbeterd, dus het team moet zijn best doen en overtuigd zijn, maar absoluut niet arrogant,” zei hij.

Het Turkse team beschikt over jong talent, en alle ogen zullen vooral gericht zijn op twee opkomende sterren: Arda Güler van Real Madrid en Kenan Yıldız van Juventus.

Na twee weken geleden de Champions League-trofee te hebben opgeheven, is Arda Güler klaar om zijn internationale profiel te vergroten.

“Na het laatste fluitsignaal van de Champions League-finale op Wembley [Stadium], was het enige waar ik aan kon denken Euro 2024,” vertelde de 19-jarige aan UEFA.com.

“Het is altijd een eer voor ons om het nationale shirt te dragen. Dus ik heb geen extra motivatie nodig. Dit is genoeg voor mij.”

Turkije zal ook rekenen op een enorme supportersschare in Duitsland, waar meer dan 2 miljoen mensen van Turkse afkomst wonen.

“Er is geen twijfel dat het een ongelooflijke sfeer zal zijn,” zei Güler.

“Het zal mooi zijn om rood en wit [de kleuren van Turkije] te zien op de Gele Muur [de beroemde tribune van Dortmund].”

In de andere wedstrijd van Groep F op 18 juni, begint Portugal zijn toernooi tegen Tsjechië in Leipzig met de 39-jarige superster Cristiano Ronaldo die op het punt staat zijn recordverlengende zesde EK te spelen.

Als hij scoort in Duitsland, zal Ronaldo, al de topscorer van het EK met 14 doelpunten, de oudste speler ooit worden die scoort in het toernooi.

Bron: Hürriyet