Minstens 19 districtsgemeenten van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Istanboel zijn voor hun interne financiën overgeschakeld op het Turkse betalingssysteem TROY in plaats van internationale betalingssystemen.

Verschillende lokale gemeenten, meestal geleid door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zijn overgeschakeld op het Turkse binnenlandse betaalkaartsysteem TROY van de huidige internationale systemen om hun salarisbetalingen af te handelen in een poging om Israël te boycotten.

TROY is een in Turkije gevestigde aanbieder van betaalsystemen die in 2015 werd opgericht en onlangs aan populariteit heeft gewonnen door de toenemende boycotpogingen tegen in de VS gevestigde betaalsystemen.

Burgemeesters van gemeenten die zijn overgestapt op TROY deelden de overstap op hun social media accounts.

Ömer Arısoy, de burgemeester van de gemeente Zeytinburnu, verklaarde via de sociale media van de gemeente:

“We zetten onze boycot van Israël en zijn aanhangers voort. We hebben de nodige bijeenkomsten geregeld en het proces in gang gezet. We stappen over naar TROY als de gemeente Zeytinburnu.”

“We stappen over op ons binnenlandse, nationale betalingssysteem TROY,” verklaarde Şile burgemeester İlhan Ocaklı.

Tot nu toe zijn 19 van de 39 districtsgemeenten in de provincie Istanbul overgestapt op TROY.

Dit zijn de gemeenten Beykoz, Esenler, Kağıthane, Üsküdar, Sultanbeyli, Sultangazi, Sancaktepe, Tuzla, Pendik, Bağcılar, Başakşehir, Çekmeköy, Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Ümraniye, Fatih, Zeytinburnu, Şile en Beyoğlu.

Alle gemeenten die zijn overgestapt op TROY worden bestuurd door de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), die 23 van de 39 gemeenten in Istanbul heeft gewonnen in de lokale verkiezingen van 2019.

In de afgelopen maand hebben de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn regering scherpe kritiek geuit op de aanval van Israël op Gaza.

Zowel individuele als institutionele boycotpogingen tegen Israël en in de VS gevestigde bedrijven zijn aan de gang.

Onlangs is het Turkse parlement gestopt met het serveren van Nestlé en Coca-Cola producten in zijn restaurant.

Bron: Turkse media