Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en Didem Ciner, voorzitster van Ciner Glass, in Istanboel

Een Turkse recordinvestering in een gloednieuwe glasfabriek in Lommel, een plaats in de Belgische Limburg,  moet ‘een nieuwe industriële revolutie’ lanceren in de regio. Bekijk hier de exclusieve beelden.

Het Turkse miljardairskoppel Turgay en Didem Ciner ziet het groots en België mag mee de vruchten plukken.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (België) maakte vorig jaar samen met Didem Ciner (43), de voorzitster van Ciner Glass, een boottocht in Istanbul.

De boot voer naar het kantoor – eerder een paleis – van de familie Ciner aan de Aziatische oever van de zeestraat die de Zwarte Zee met de zee van Marmara verbindt. Alleen de rijkste Turken kunnen zich een eigendom aan de Bosporus veroorloven.

De Ciners zijn miljardairs. Op de oever stond de 67-jarige Turgay Ciner, de echtgenoot van Didem, de minister op de wachten.

Harde onderhandelingen waren niet meer aan de orde, de boottocht was een blijk van erkentelijkheid van België.

De zaak is al zo goed als gesloten: het Turkse familiebedrijf Ciner Glass bouwt een glasfabriek in Lommel, goed voor 1000 jobs in de regio. Volgende week gaan de werken van start.

Met een investering van 600 miljoen euro strijkt Ciner Glass voor het eerst neer in België. Zodra de fabriek opent, moeten dagelijks liefst 7 miljoen flesjes van de band rollen.

Imperium

De Ciner-groep is niet onbekend in de Turkse zakenwereld. Ze stelt 10.000 mensen te werk.

Wat in de universiteitsjaren van Turgay Ciner begon met de import van Duitse auto’s naar Turkije groeide uit tot een imperium van 1 miljard dollar, schrijft Forbes. De groep is actief in energie, mijnbouw, chemicaliën, sport, media en glas.

Dat het oog van Ciner Glass op Lommel viel, is geen toeval. De stad heeft een verleden in de glasindustrie.

Voor de elite uit Istanboel ligt Lommel op een steenworp van de haven van Antwerpen en in de buurt van Europese afnemers, zowel voedingsbedrijven als brouwerijen.

Mediakanaal Habertürk

Ze bezitten het populaire mediakanaal Habertürk dat regimevriendelijk is, en zijn ze eigenaar van de voetbalploeg Kasimpasa.

Dat is de ploeg van de wijk in Istanboel waar Erdogan opgroeide. Het voetbalstadion kreeg de naam Recep Tayyip Erdoganstadion.

In 2025 moeten de eerste glazen flesjes van de band rollen in Lommel. De investering zal naar schatting 40 jaar meegaan.

Bron: Belgische media