Terwijl de kerstboom toegroeit naar zijn moment de gloire, blijft de woonkamer van een groot deel van de moslims naaldloos. 

“Ik ben geboren in Antwerpen, maar heb Turkse roots dankzij mijn grootvader die met mijn vader naar België gekomen is,” zegt de 33-jarige Neslihan Kork uit Antwerpen.

“Als kind zag ik dat de mensen in deze tijd van het jaar overal prachtige kerstbomen en kerstverlichting hadden, en vroeg ik me af waarom wij zoiets thuis niet deden. Mijn ouders zeiden dat wij daar als moslims niet aan meedoen.”

“Sinds ik niet meer bij mijn ouders woon, heb ik een kerstboom in huis. Voor mij heeft zo’n boom niks met religie te maken, maar alles met gezelligheid. Mijn mama gaf in het begin nog wat kritiek, maar die heeft ze nadien niet meer gegeven, omdat ik dit ook doe om andere culturen te ontdekken.”

“Kleine boom heeft geen zin”

“Mijn exemplaar is altijd van plastic. Een echte boom vind ik zonde omdat je die nadien moet weggooien. Een drietal weken geleden heb ik ’m versierd, samen met mijn zoontje Yigit (9).”

“En ik ga ‘m zeker tot een paar dagen na Nieuwjaar laten staan, als de dagen opnieuw langer worden. Hij staat daar goed in de woonkamer, voor het raam, zodat de mensen hem duidelijk kunnen zien. Hij is ook groot, zeker 1,80 meter. Een kleine heeft geen zin. Dat valt niet op.”

“Een kerstboom weerspiegelt het karakter van een mens”

“Ik vind dat de opmaak van een kerstboom je persoonlijkheid naar voor brengt. Sommige mensen gaan voor een kleurrijke of een simpele boom. Anderen investeren veel in hun versiering en sommigen niet. Ik maak de mijne heel kleurrijk, omdat ik zelf een heel levendig persoon ben. Een kerstboom weerspiegelt het karakter van een mens.”

“Elke winter opnieuw koop ik extra versiering die ik in de boom kan hangen, want ik wil meer dan alleen kerstballen. Dit jaar heb ik speciaal aapjes, geiten en sterren aangeschaft. Soms zou ik nog veel meer willen kopen. Maar ik ben nu al een paar uur bezig om alles kwijt te kunnen. Ik vind mijn boom heel mooi, maar ik denk dat er nog mooiere kerstbomen zijn dan die van mij.”

“Naast een boom heb ik thuis ook veel kerstdecoratie en -lichtjes. Mijn vriendinnen en ik, allemaal moslima’s, wisselen de laatste vijf jaar ook cadeaus uit. Dan spreken we bij mij thuis met een tiental meisjes af om een avond lang cadeaus aan elkaar te geven. Geen grote. Boven de 50 euro gaan we niet. Meestal zijn het gewoon boeken of make-up.”

“Eigenlijk vind ik dat meer mensen verlichting moeten hangen of een kerstboom moeten versieren. Gezelligheid in de winter heeft uiteindelijk niks met geloof te maken. Ik raad ook iedereen aan om eens een kerstmarkt te bezoeken. Lekker gezellig samen tijdens de koude dagen.”

Bron: Belgische media