Marokkaan die kassière vertelt hoofddoek te dragen wordt uitgezet

Een Marokkaanse burger die in een supermarkt in Istanbul werd gefilmd terwijl hij een vrouwelijke kassière probeerde te overtuigen een hoofddoek te dragen, zal worden uitgezet.

“Ze verkopen alcohol en sigaretten op deze markt. Normaal gesproken hoef je je haar niet te laten zien. Het is een zonde. Waarom?” zei Marouane El Alagui tegen de caissière in het Esenyurt district. Hij werd aangehouden nadat de videobeelden tot grote reacties leidden op sociale media.

El Alagui werd overgedragen aan het uitzettingscentrum in het district Tuzla voor uitzettingsprocedures.

Een klant die getuige was van de gebeurtenis reageerde hard op El Alagui en begon opnames te maken met haar telefooncamera. “Dit is de Republiek Turkije, weet je dat?” zei ze, en “Ik weet waar ik ben. Godzijdank is hier de islam, toch?” antwoordde hij.

De vrouw bleef filmen en zei: “We leven hier in een democratisch land. Het gaat je niets aan wie waar werkt of wat ze doen.”

Nadat de video zich op de sociale media had verspreid, identificeerden de politieteams de buitenlander en hielden hem aan op beschuldiging van “het provoceren van het publiek met wrok en haatzaaien”.

Het is gebleken dat El Alagui eerder soortgelijke opmerkingen heeft gemaakt tegen een andere vrouwelijke caissière.

Bijna 1,3 miljoen legale buitenlanders wonen in Istanbul, de stad met 16 miljoen inwoners, volgens het Provinciaal Directoraat voor Migratiebeheer. Buitenlanders kunnen echter geen verblijfsvergunning meer aanvragen in acht van de districten van Istanbul, Esenler, Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi en Zeytinburnu.

Bron: Hürriyet