Turkije zal een hulp- en reddingsteam sturen om te helpen bij de inspanningen in Marokko, dat zaterdag werd getroffen door een beving met een kracht van 6,8 magnitude. Bekijk hier de straffe beelden. 

Volgens een verklaring van de Turkse rampenbestrijdings-organisatie AFAD, staat een team van 265 mensen van AFAD, de Turkse Rode Halve Maan, de National Medical Rescue verbonden aan het ministerie van Volksgezondheid en niet-gouvernementele organisaties klaar om naar de regio te gaan als Marokko om hulp vraagt.

AFAD zei dat het wacht op een oproep van de Marokkaanse autoriteiten om 1.000 tenten te leveren aan de regio.

“We wensen veiligheid voor de Marokkaanse bevolking die getroffen is door de aardbeving en we volgen de ontwikkelingen op de voet”, aldus AFAD.

Ten minste 1.305 mensen kwamen om het leven en 1.832 anderen raakten gewond na een krachtige aardbeving die Marokko vrijdag laat trof.

Dodelijke slachtoffers van de beving vielen in verschillende regio’s, waaronder de provincies Al Haouz en Marrakech, evenals de steden Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land in een verklaring.

Broederlijke Marokko

Turkije, dat in februari twee aardbevingen meemaakte, waarbij minstens 50.000 mensen omkwamen, heeft zijn solidariteit met Marokko betuigd en aangeboden opsporings- en reddingssteun en hulp te sturen.

“Ik breng mijn beste wensen over aan alle Marokkaanse mensen die getroffen zijn door de aardbevingsramp in het vriendelijke en broederlijke Marokko”, zei president Recep Tayyip Erdoğan zaterdag, waarbij hij Allah’s genade wenste voor degenen die het leven lieten en een spoedig herstel voor de gewonden.

“We staan onze Marokkaanse broeders bij met al onze middelen in deze zware dag”, twitterde Erdoğan.

Ook het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich bedroefd en zei dat Turkije “klaar staat om alle soorten steun te verlenen om de wonden te helen”.

“Condoleances aan het vriendelijke en broederlijke volk en de regering van Marokko; moge God genade hebben met degenen die hun leven verloren en we wensen een spoedig herstel voor de gewonden,” zei het in een verklaring.Vice-president Cevdet Yılmaz en parlementsvoorzitter Numan Kurtulmuş betuigden ook hun medeleven en wensten de gewonden beterschap.

De laatste grote aardbeving die Marokko trof was in 2004, waarbij meer dan 600 mensen omkwamen.

In februari werd Türkiye getroffen door twee aardbevingen langs de zuidgrens met Syrië, waarbij meer dan 50.000 mensen omkwamen. Het land probeert nog steeds de wonden van de dodelijke ramp te helen door minstens tien steden die door de beving zijn verwoest opnieuw op te bouwen. Bekijk hier de straffe beelden

Aardbeving Turkije

Afgelopen 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen met een kracht van 7,8 en 7,5. Daarbij vielen meer dan 50.000 doden. De aardbeving in Marokko had een kracht van 6,8.

“De bevingen zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken”, aldus een experte.

“De magnitude was hoger, de breuk was groter en er kwam in februari 32 keer meer energie vrij dan nu. Het hypocentrum (het ondergrondse gebied waar een aardbeving ontstaat) in Turkije bevond zich op slechts tien kilometer diepte, tegenover 18 kilometer nu.”

Hoe dieper de aardbevingshaard, hoe meer energie er al in de aardkost kan vrijkomen vooraleer de aardoppervlakte wordt bereikt. Hoe dichter tegen het oppervlak, hoe minder energie er is verspreid en hoe steviger de trillingen die worden waargenomen. “Diepte speelt een belangrijke rol.”

Algerije

Algerije, dat twee jaar geleden de banden met Marokko verbrak, zei dat het zijn luchtruim zou openstellen voor humanitaire en medische vluchten naar Marokko.

In een verklaring zei het presidentschap van Algerije dat het bereid is humanitaire hulp te verlenen en al zijn materiële en menselijke capaciteiten aan te bieden uit solidariteit met het Marokkaanse volk, als Marokko om dergelijke hulp vraagt.

Bron: Sabah