Turkse autoriteiten deporteerden eerder dit jaar twee Marokkaanse onderdanen naar het door oorlog verscheurde Syrië nadat ze illegaal Europa probeerden binnen te komen via de landgrens van Turkije.

Azeddin Al-Remash en Nabil Rochdi werden in januari uitgezet naar de Syrische stad Azaz, ondanks dat ze de Turkse autoriteiten herhaaldelijk hadden verteld dat ze Marokkaanse onderdanen waren en geen banden hadden met Syrië.

Remash zei dat hij werd gearresteerd nadat hij Griekenland probeerde binnen te komen en werd vervolgens naar een uitzettingscentrum in Edirne en later naar de zuidelijke stad Adana gestuurd.

Hoewel ze de juiste papieren hadden, werden de twee Marokkanen geïdentificeerd als Syrische vluchtelingen, een grove fout die leidde tot hun deportatie naar Noord-Syrië.

“Ik informeerde de Turkse autoriteiten over mijn Marokkaanse nationaliteit en liet mijn papieren zien. Ze stonden er echter op om me naar Syrië te sturen, zonder rekening te houden met mijn eisen,” zei Remash.

“Ze zorgden niet eens voor een tolk om naar ons te [vertalen]. Ondanks onze pogingen om te communiceren, stuurden ze ons tegen onze wil naar Syrië. Ik heb geen band met Syrië.”

Roshdi, de andere Marokkaanse onderdaan, kwam Turkije binnen via Sabiha Gokcen Airport in Istanbul voordat hij probeerde over te steken naar Bulgarije, waar hij werd aangehouden door Turkse soldaten.

“Ondanks mijn herhaalde verklaringen dat ik geen Syriër ben, hebben ze me met geweld naar Syrië gestuurd,” zei hij.

“Ik liet hen weten dat ik teruggestuurd moest worden naar Marokko, maar mijn smeekbeden werden genegeerd. Zonder vertalers hadden we moeite om contact te krijgen met de Marokkaanse autoriteiten,” voegde hij eraan toe.

Beide mannen zeiden dat ze tijdens hun detentie ook werden mishandeld door Turkse agenten.

Turkse functionarissen vertelden MEE dat staatsinstellingen verantwoordelijk voor Noord-Syrië de situatie in de gaten hielden en de nodige stappen ondernamen om de veilige terugkeer van Marokkaanse onderdanen naar hun thuisland te garanderen.

De ambtenaren spraken met de media op voorwaarde van anonimiteit omdat ze geen toestemming hadden om met de media te praten.

Geblokkeerd door de Marokkaanse ambassade

Het hoofd van de anti-smokkel en drugsafdeling van Turkije in Bab al-Salama, vlakbij de stad Azaz, vertelde aan lokale media dat de Marokkaanse ambassade in Ankara de telefoonnummers van de mannen had geblokkeerd na hun herhaalde pogingen om contact op te nemen met consulair personeel.

Hij voegde eraan toe dat nadat de mannen hun paspoorten en nationale identiteitsbewijzen uit Istanbul hadden ontvangen, hun zaak was overgedragen aan een rechtbank in Azaz.

De afgelopen maanden heeft Turkije zijn deportatie-inspanningen opgevoerd nadat president Recep Tayyip Erdogan had gezworen een miljoen Syriërs terug te sturen naar Noord-Syrië.

Bron: Turkse media