Een 1500 jaar oude ondergrondse gang is aan het licht gekomen tijdens de lopende opgravingswerkzaamheden in de overblijfselen van de Sint-Polyeuktoskerk in de wijk Saraçhane in Istanbul, die eerder werd verwoest.

De teams van de dienst Cultureel Erfgoed van de gemeente Istanbul zijn op 8 juni vorig jaar begonnen met opgravingen in het gebied waar de kerk ligt.

Tijdens de lopende werkzaamheden vonden de opgravingsteams een ondergrondse gang die 1500 jaar oud is, met bouwstenen van de gang in de vorm van marmer en versierd met reliëfs.

Het bouwwerk is een voorbeeld omdat het ongeschonden overeind is gebleven ondanks verschillende bevingen die Istanbul in de loop der jaren heeft meegemaakt, verklaarde Mahir Polat, plaatsvervangend secretaris-generaal van de gemeente.

“Wat is een van de belangrijkste aspecten van deze ontdekking van een 1500 jaar oude doorgang? In deze 1.500 jaar zijn tientallen bevingen gepasseerd in Istanbul, dat momenteel kampt met aardbevingsgevaar.”

“Dit bouwwerk heeft al deze aardbevingen weten te overleven. Turkije zou het geheim moeten leren en hier kennis van moeten hebben,” verklaarde Polat.

Polat herinnerde eraan dat civiel ingenieurs en wetenschappelijke adviseurs die gespecialiseerd zijn in aardbevingen ook hebben meegewerkt aan de opgravingen van de gemeente en verklaarde dat de deskundigen ook een rapport zullen delen waarin de aardbevingen worden gedocumenteerd die het gebied in het verleden heeft meegemaakt.

Het gebied van de in 524 gebouwde kerk speelt een essentiële rol in de stadsarcheologie, aangezien onbekende historische kennis over de stad bij de lopende opgravingen aan het licht zou kunnen komen, aldus Polat.

Bron: Hürriyet