De organen van de 17-jarige Melek Nur Özgener, die op oudejaarsavond in het hoofd werd geschoten in de wijk Fatih in Istanbul, hebben leven gegeven aan zes mensen die een levensnoodzakelijke transplantatie nodig hadden.

Melek Özgener, die op oudejaarsavond met een pistool in het hoofd werd geschoten in de Ali Kuşçu buurt, werd in het ziekenhuis achtergelaten door verdachte Ercan Ş.

Ondanks alle inspanningen in het ziekenhuis overleed Özgener dagen later.

Nisa A., die bij Melek Özgener was tijdens het incident, zei dat zij en Melek Özgener een vriend hadden toen de verdachte een pistool op hen richtte en grapte “moet ik jou of jou neerschieten?” en dat het pistool afging.

Ercan Ş. werd opgepakt door de politie en gearresteerd door de rechtbank.

Op aanraden van artsen besloot Melek Özgener’s familie om haar organen te doneren nadat ze was overleden.

Haar organen werden in ongeveer twee uur tijd aan zes mensen gegeven, waaronder een patiënt die dringend een orgaan transplantatie nodig had.

“Ik verloor een dochter maar kreeg zes kinderen. Ze gaf het leven aan zes mensen. Nadat Melek was overleden, adviseerde de dokter om haar organen te doneren aan andere patiënten in nood.”

“Ik zou geen haar op het hoofd van mijn dochter willen beschadigen. Ik was mezelf niet en aanvankelijk accepteerde ik het niet.”

“Ik kon mezelf er niet toe brengen om te tekenen. Toen de dokter het proces nog eens uitlegde, besloot ik de goedkeuring te ondertekenen,” zei vader Bülent Özgener.

Ongeveer 30.000 patiënten wachten momenteel op orgaan- en weefseltransplantaties in Turkije met een relatief laag aantal orgaandonaties.

Bron: Hürriyet