Minstens negen Turkse soldaten zijn vrijdag gesneuveld bij een aanval op een militaire basis in Noord-Irak, zei het Turkse ministerie van Defensie. De autoriteiten gaven de schuld aan PKK-terroristen. Bekijk hier de beelden.

Acht soldaten raakten gewond, waarvan drie ernstig, toen de aanvallers probeerden de basis te infiltreren, zei het ministerie op sociale media.

Het gaf aan dat minstens 12 PKK-terroristen waren gedood en dat de militaire operaties in het gebied werden voortgezet. De gewonde troepen werden in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling.

Minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan betuigde later zijn medeleven met de families van de gedode soldaten.

“We zullen tot het einde vechten tegen de terroristische organisatie PKK binnen en buiten onze grenzen,” zei hij.

Luchtaanvallen

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag vroeg luchtaanvallen uitgevoerd op PKK-doelen in Noord-Irak en Syrië en daarbij 29 PKK-terreurdoelen vernietigd, aldus het Turkse ministerie van Defensie.

Er werden luchtaanvallen uitgevoerd op terreurdoelen in de regio’s Metina, Hakurk, Gara en Qandil in Irak en Noord-Syrië, zei het ministerie in een verklaring.

De operaties kwamen nadat negen Turkse soldaten waren gedood bij een PKK-terreuraanslag in Noord-Irak.

Het Nationale Ministerie van Defensie kondigde als reactie in een verklaring op X aan dat er een militaire operatie aan de gang was in het gebied.

Kritieke veiligheidsvergadering

President Recep Tayyip Erdoğan zal zaterdag een kritieke veiligheidsvergadering voorzitten in Istanbul, aldus Fahrettin Altun, directeur Communicatie van Turkije.

“Op besluit van onze president Recep Tayyip Erdoğan zal er op zaterdag 13 januari om een veiligheidsvergadering worden gehouden in het Dolmabahce kantoor in Istanbul,” schreef Fahrettin Altun op X.

Bron: Turkse media