Een Turkse rechtbank arresteerde op 1 januari Ege Akersoy wegens het gebruiken van bruut geweld tegen een man met de zogenaamde Tawheed-vlag, waarop de islamitische geloofsbelijdenis staat.

Oppositieleden bekritiseerden de arrestatie en vonden deze buiten proporties.

Een Turkse rechtbank arresteerde op 1 januari universiteitsstudent Ege Akersoy voor het slaan van een man met de “Tavheed” vlag.

De vlag, die vaak gebruikt wordt door islamitische groeperingen, vertegenwoordigt de islamitische opvatting van monotheïsme en bevat de islamitische geloofsverklaring.

Zelfverdediging

Akersoy zei in zijn verklaring dat hij de man sloeg uit zelfverdediging, na een korte ruzie.

Hij verklaarde dat hij was opgevoed met nationalistische waarden en dat hij verwachtte dat een Turkse burger de Turkse vlag zou dragen nadat deze was gecensureerd door Saoedi-Arabische functionarissen en 12 soldaten omkwamen bij gevechten met de terroristische PKK.

“Ben je geen Turk, we zitten in gevoelige tijden,” vroeg Akersoy volgens zijn verklaring, waarop de man antwoordde dat hij vrij was om elke vlag te dragen die hij wilde.

De verkeerspolitie in het gebied hield Akersoy aan na de woordenwisseling en bracht hem naar het politiebureau.

De student werd dezelfde dag nog gearresteerd door de rechtbank waar hij voor gedaagd was.

Oppositie

De snelle arrestatie van Akersoy werd bekritiseerd door verschillende oppositiefiguren.

Ümit Özdağ, het hoofd van de rechtse Overwinningspartij (Zafer) in Turkije, schreef in een bericht op sociale media dat hij met de vader van Akersoy had gesproken en hoorde dat “hij verontwaardigd was over het recente gebrek aan respect voor de Turkse vlag en de beeltenis van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Republiek.”

Özdağ voegde eraan toe dat hij de zaak zou opvolgen.

De HDP-gezinde leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij, Özgür Özel, verklaarde in een officiële verklaring dat de partij nooit geweld zou goedkeuren, maar dat de arrestatie van Akersoy onrechtmatig was.

Bron: Turkse media