De leider van de nationalistische Overwinningspartij (Zafer), Ümit Özdağ, heeft aangekondigd dat ze een rechtszaak hebben aangespannen een besluit van de gemeente Diyarbakır.

De beslissing omvat een initiatief om een boulevard te vernoemen naar Sjeik Said, een Koerdische sjeik die in 1925 een opstand tegen de republiek leidde.

De aankondiging van de opening van de Sheikh Said Boulevard door de gemeente op 6 december leidde tot een intens publiek debat over de opstand.

Turkse nationalisten zien sjeik Said als een verrader die in opstand kwam tegen het secularisme en de republiek, terwijl een deel van de Koerden hem zien als een held die zich verzette tegen het beleid van Ankara.

Özdağ sprak ook zijn steun uit voor de verklaring van de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), Devlet Bahçeli, die de sjeik ook een “verrader” noemde.

Özdağ merkte op dat de MHP deel uitmaakt van de regerende alliantie de AKP en verklaarde:

“We weten dat deze naam niet kan worden gegeven zonder de toestemming en goedkeuring van Erdogan. Ondertussen heeft MHP-leider Devlet Bahçeli ook een verklaring afgelegd. We waarderen het dat hij met deze verklaring het verraderlijke karakter van sjeik Said benadrukt.”

Opstand tegen Turkse staat

Sjeik Said, een Koerdische sjeik en leider van de 1925 opstand tegen de Turkse staat, werd onlangs het middelpunt van een andere controverse toen het bestuur in Diyarbakır een besluit aankondigde om een nieuwe boulevard naar hem te vernoemen.

De stap leidde tot kritiek uit verschillende politieke hoeken. De opstand onder leiding van Sjeik Said zette het Turkse leger ertoe aan om in te grijpen, wat leidde tot zijn gevangenneming medio april 1925.

Op 28 juni 1925 werd Sjeik Said ter dood veroordeeld en de volgende dag werd hij samen met 47 van zijn volgelingen geëxecuteerd.

Bron: Turkse media