Toen miljoenen Turkse fans vrijdagavond voor hun tv-scherm gingen zitten voor de langverwachte première van de Turkse Supercup, konden maar weinigen zich voorstellen wat er ging gebeuren. Bekijk hier de beelden. 

Ter ere van het 100-jarige bestaan van het land wilden beide clubs met een T-shirt van de grondlegger van het moderne Turkije oplopen, en voor de aftrap ook het volkslied zingen.

Dit jaar zou de wedstrijd plaatsvinden in het Al-Awwal Park in Riyad, maar volgens verschillende Turkse media kwam het vlak voor de aftrap nog tot een conflict tussen de Saudische gastheren/organisatoren en de clubleiding van de twee Turkse clubs.

De reden: de Saudi’s weigerden de T-shirts en het volkslied toe te laten in het stadion.

Saudi-Arabië in Istanbul

In reactie hierop kondigde de burgemeester van Beşiktaş, Rıza Akpolat, aan dat de Akasyalı Straat, waar het Consulaat-Generaal van Saudi-Arabië in Istanbul is gevestigd, zal worden vernoemd naar Fahreddin Pasha, bekend als de “Woestijn Tijger” die vocht tegen de Britten en opstandige Arabieren, die Medina wilden veroveren. Bekijk hier de beelden.

Polat zei in zijn verklaring op zijn social media account:

“Beste buren,

We zullen de Akasyalı Straat, waar het Consulaat-Generaal van Saoedi-Arabië is gevestigd in Istanbul, de naam geven van de vaderlandslievende woestijntijger Fahreddin Pasja, die Medina en ons heilige land gedurende twee jaar en zeven maanden onder moeilijke omstandigheden met succes verdedigde tijdens de Eerste Wereldoorlog, met het voorstel dat we zullen voorleggen aan onze gemeenteraad.

“Onze straat zal ook een speciale visuele zone hebben voor Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van onze republiek, en Fahreddin Pasja.”

Fahreddin Pasha – ook wel bekend als de Verdediger van Medina, De Leeuw van de Woestijn en De Tijger van de Woestijn – is beroemd omdat hij het graf van de profeet van de Islam verdedigde tegen een belegering door de Britten en opstandige Arabieren in 1916.

Bron: Turkse media