Turkije is hard op weg een militaire en politieke grootmacht te worden.

Dat komt onder andere door Selçuk Bayraktar, wapenfabrikant en schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Bayraktar is de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdoğan en zijn bedrijf Baykar presenteert op de luchtmachtbasis een nieuwe generatie onbemande gevechtsvliegtuigen.

Het bedrijf maakt naam sinds Oekraïne zijn drones met aanzienlijk succes inzette tegen Russische troepen.

Turkije bouwt nu zelf gevechtsdrones, gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen, waarmee Ankara in het Midden-Oosten, een regio vol conflicten, een steeds assertiever buitenlands beleid kracht bijzet.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne is de verkoop van Turkse drones buiten de eigen regio gestaag toegenomen. Dat geeft het land ook buiten het Midden-Oosten meer politieke invloed.

Regionale grootmacht

De nieuwe drones zullen volgens Bayraktar ‘een revolutie’ betekenen voor Turkije’s militaire invloed, van de Zwarte Zee en de Kaukasus tot het oosten van de Middellandse Zee en de kusten van Noord-Afrika.

Dankzij de grotere snelheid en actieradius van de nieuwe drones ‘kan Turkije in andere continenten verkenningsvluchten en precisieaanvallen uitvoeren’, aldus Bayraktar.

Buiten het Midden-Oosten zullen de Turkse drones een aantrekkelijk alternatief worden voor landen die geen Navo-lid zijn of die om politieke of financiële redenen geen drones van de Verenigde Staten of Israël kunnen kopen.

‘Of je nou een bondgenoot van de VS bent of juist ruzie met ze hebt, het kopen van Turkse drones levert bijna geen politiek risico op’, klinkt het.

‘Turkije lijkt ook wat makkelijker om te gaan met het overdragen van bepaalde technologie en de verlening van licenties voor lokale productie, waar andere producenten veel terughoudender in zijn.’

Politieke aspiraties

In de Turkse media wordt gespeculeerd over de mogelijke politieke aspiraties van Selcuk, maar dat is een gevoelig onderwerp waar hij zich zelf nooit over uitlaat.

‘We zullen tot het einde strijden voor het ideaal van een nationale technologiesector’, zei hij in een interview.

Saoedi-Arabië en Oekraïne

Bayraktar zei dat Turkije onlangs met Saoedi-Arabië een akkoord heeft gesloten over de gezamenlijke productie van de nieuwste Akinci, een drone die hoger vliegt en een groter bereik heeft dan zijn voorgangers.

Bron: Nederlandse media