De wedstrijd tussen Galatasaray en Fenerbahçe om de Turkse Super Cup werd gisteren op het laatste moment afgelast.

Beide clubs zouden elkaar vrijdagavond treffen in Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië.

Maar volgens verschillende media zijn Galatasaray en Fenerbahçe vlak voor de aftrap in conflict geraakt met lokale autoriteiten.

Daarbovenop werd er verwacht dat het Turkse volkslied afgespeeld zou worden en dat fans van beide clubs in de tribune een spandoek zouden ontrollen met daarop een citaat van Atatürk:

“Peace at Home, Peace in the World”, vertaald: vrede thuis en vrede in de wereld.

Maar bij de Saudische regering schoten al deze zaken in het verkeerde keelgat, waarop ze de spelers verbood om met zulke shirts het veld op te komen.

De organisatoren van de wedstrijd, zeiden: “We keken ernaar uit om de wedstrijd op tijd te laten plaatsvinden in overeenstemming met de internationale voetbalregels en voorschriften die vereisen dat de sport wordt gepresenteerd zonder leuzen die buiten het toepassingsgebied vallen.”

“Ondanks deze afspraak was het jammer dat de twee teams zich niet hielden aan wat was afgesproken, waardoor de wedstrijd niet doorging.”

Beide teams keerden zaterdag terug naar Turkije en werden thuis verwelkomd door honderden juichende fans die zich buiten de luchthavens van Istanbul en Sabiha Gokcen verzamelden met Turkse vlaggen en foto’s van Atatürk.

Schadevergoeding

De beslissing om de wedstrijd in Saoedi-Arabië te houden werd bekritiseerd in Turkije, aangezien het in 2023 100 jaar geleden is dat de moderne Turkse Republiek werd opgericht.

De Turkse Super Lig clubs Samsunspor en Besiktas riepen op om de wedstrijd in hun stadions te spelen.

Na deze ontwikkelingen werd bekend dat de Saoedi-Arabische voetbalbond 40 miljoen dollar schadevergoeding eiste van de clubs Galatasaray en Fenerbahçe vanwege de afgelasting van de wedstrijd.

Banden herstellen

De betrekkingen tussen Turkije en Saudi-Arabië zijn de laatste tijd aan het verbeteren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht in juli een bezoek aan Saoedi-Arabië in het kader van pogingen om de banden te herstellen die een dieptepunt hadden bereikt na de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanbul in 2018.

Bron: Turkse media