Foto: Sinan Ateş

Het is een jaar geleden sinds de moord op Sinan Ateş, voormalig hoofd van de nationalistische rechtse Grijze Wolven verbonden aan de Nationalistische Bewegingspartij (MHP).

Sinan Ateş, het voormalige hoofd van de Grijze Wolven, werd op 30 december 2022 in Ankara door twee mensen op een motor vermoord terwijl hij een gebouw verliet.

Ten minste 18 mensen werden aangehouden als onderdeel van het onderzoek naar de moord.

Onder de arrestanten waren enkele politieagenten en leden van de MHP en Grijze Wolven.

De gearresteerde politiecommissaris, alleen geïdentificeerd met initialen M.E.A, speelde naar verluidt een actieve rol in het moordonderzoek.

Rapporten zeggen dat M.E.A. cruciale informatie over de verblijfplaats van Ateş, waaronder zijn adres, frequente locaties en voertuigen, heeft gelekt.

De moord op Ateş heeft geleid tot een wijdverspreid onderzoek, wat tot nu toe heeft geresulteerd in de arrestatie van 21 personen.

“Ülkü Ocakları”

Ateş stond tussen 2019 en 2020 aan het hoofd van Grijze Wolven, een groep nationalistische Turken die in het Turks bekend staat als “Ülkü Ocakları”.

Hij werd het hoofd van Grijze Wolven op instructie van MHP-leider Bahçeli.

Ateş legde zijn functie neer op 2 april 2020 op verzoek van MHP-leider Bahçeli en ging aan de slag als academicus aan de Hacettepe Universiteit, afdeling Geschiedenis.

MHP-functionarissen, waaronder Bahçeli, vermeden in deze periode om de familieleden en nabestaanden van Ateş te condoleren.

Sommige familieleden van Sinan Ateş beweerden dat hij met medeweten van MHP-functionarissen is vermoord.

Gênant voor MHP

Naar verluidt was Sinan Ates een populair figuur onder nationalisten en zou hij ambities hebben gekoesterd om de macht over te nemen van de 75-jarige Bahceli.

De moord is zeer gênant gebleken voor MHP-leider Devlet Bahceli, wiens partij een electorale alliantie heeft met de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdogan.

Bij het verlaten van de parlementaire vergadering van zijn partij, werd Bahceli ongeveer een jaar geleden ondervraagd door een journalist over de moord.

De journaliste werd aan de kant geschoven terwijl Bahceli haar zei: “Bemoei je met je eigen zaken.”

Bron: Turkse media