Erdoğan’s bondgenoot MHP-leider Devlet Bahçeli heeft het gemunt op de AHBAP-vereniging van de beroemde zanger Haluk Levent.

Deze organisatie helpt bij de reddingswerkzaamheden in de door de aardbeving getroffen provincies, en hij zei: “Deze oplichters zouden niet op tv mogen komen.” Bahçeli riep mensen op om te doneren aan AFAD.

De bondgenoot van president Recep Tayyip Erdoğan en leider van de extreem-rechtse Nationalistische Bewegingspartij (MHP) Devlet Bahçeli richtte zich op 14 februari op de sociale hulporganisatie AHBAP van zanger Haluk Levent die werkzaam is in de door de aardbeving getroffen provincies.

Dit naar aanleiding van het grote aantal donaties aan de liefdadigheidsinstelling in plaats van aan de door de staat gerunde autoriteit voor rampen- en noodbeheer (AFAD).

Bahçeli zei dat de reddings- en hulpinspanningen van de staat “voldoende” zijn en verklaarde dat “deze oplichters niet op tv zouden moeten komen”, verwijzend naar Haluk Levent en de beroemde YouTuber Oğuzhan Uğur die op soortgelijke wijze heeft geholpen met het inzamelen van donaties via zijn YouTube-kanaal Babala TV.

“Het opzij schuiven van de staat, het inzamelen van hulp via crone relaties en het opzetten van een parallelle lijn is een soort van overschaduwen van de geloofwaardigheid van de staat, en in onze ogen is het een fout die niet gerespecteerd moet worden. De staat Turkije is sterk, hij kan elke moeilijkheid overwinnen. Hulp en steun verlenen via AFAD is de meest correcte en gezonde manier,” zei Bahçeli tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van zijn partij.

In reactie op Bahçeli zei Haluk Levent: “Gisteren nog kwamen MHP-wetgevers op bezoek. Ik denk dat de adviseurs van de heer Devlet Bahçeli hem hebben misleid.”

Hij herinnerde er ook aan dat MHP-wetgever Muharrem Varlı’s dochter Hilal Varlı tot een paar maanden geleden het hoofd was van de AHBAP-afdeling in Ankara.

Vanaf de eerste dag hebben verschillende burgerorganisaties geprobeerd de slachtoffers van de aardbeving te helpen door via sociale media donaties in te zamelen.

Miljoenen lira’s zijn gedoneerd aan AHBAP in plaats van het staatsbedrijf AFAD, omdat men zich zorgen maakt over corruptie.

De regerende AKP-MHP coalitie heeft geprobeerd de distributie van hulp te monopoliseren in de handen van AFAD.

Bron: DE