Het tijdschrift TIME heeft Ahbap-oprichter Haluk Levent en BioNTech-vaccinuitvinders Özlem Türeci en Uğur Şahin opgenomen in zijn jaarlijkse lijst van “100 meest invloedrijke mensen”.

De oprichter van de Turkse liefdadigheidsinstelling Ahbap, Haluk Levent, en de Duits-Turkse wetenschappers Özlem Türeci en Uğur Şahin zijn uitgeroepen tot de “100 meest invloedrijke mensen ter wereld” van TIME Magazine.

Het tijdschrift heeft de 100 mensen genoemd in de categorieën “kunstenaars”, “vernieuwers”, “titanen”, “leiders”, “iconen” en “pioniers”.

Levent, die ook muzikant is, werd opgenomen in de categorie “icoon” en zijn vermelding werd geschreven door de bekende romanschrijfster Elif Şafak.

Şafak beschreef hoe de Turkse regering onvoldoende reageerde op de aardbevingen van 6 februari en hoe Ahbap een grote bijdrage leverde aan de reddings- en zoekacties.

“Na de ramp, toen minuten het verschil betekenden tussen leven en dood, en de Turkse regering vreselijk incompetent bleek, was Ahbap al ter plaatse aan het werk om levens te redden. Het is ongelooflijk moeilijk om in Turkije in de publieke belangstelling te staan, maar Levent is zeer geliefd en wordt alom vertrouwd. Hij is principieel. Transparant. Hij vermeldt en publiceert in detail waar elke donatie naartoe gaat en hoeveel gezinnen hulp krijgen,” schreef ze.

Türeci en Şahin werden vermeld in de categorie “vernieuwers” en hun vermelding werd geschreven door voormalig TIME-redacteur Walter Isaacson.

Isaacson beschreef in detail hoe het bedrijf BioNTech van de twee wetenschappers in 2020 een COVID-19 vaccin creëerde en vervolgens samenwerkte met Pfizer om het vaccin te testen en te distribueren.

Bron: Turkse media