Kijk uit, het is bosbrand seizoen: Wat te doen bij een brand in Turkije

Turkije werd vorige week zwaar getroffen door dodelijke bosbranden die werden aangewakkerd door hoge temperaturen en sterke winden.

We weten nu dat bosbranden van dit kaliber bijna overal ter wereld kunnen voorkomen, maar het is belangrijk dat de mensen in Turkije weten wat ze moeten doen als het hier gebeurt

Iedereen die ook maar een beetje in Turkije geïnteresseerd is, weet dat het land vorige week te lijden had onder een aantal catastrofale bosbranden die tot evacuaties uit dorpen en zelfs hotels hebben geleid.

Er braken branden uit in Manavgat in Antalya, Bodrum, Marmaris, Ortaca, Datça, Adana. De omvang van de schade die de branden deze week hebben aangericht, moet nog worden berekend, maar in enkele dagen tijd is in Bodrum 80 hectare in vlammen opgegaan.

Een man kijkt vanaf zijn balkon naar de bosbranden die branden in het Bozdoğan-dorp van het Milas-district van Muğla, Turkije, 2 aug. 2021.

Een aantal gemeenten, waaronder Istanbul, Bursa, Çanakkale, Izmir en Gaziantep, heeft besloten de toegang tot bosgebieden voor de komende twee weken of maanden te beperken.

Wat te doen bij brand in Turkije?

De AKUT, de Turkse vereniging voor opsporing en redding, heeft onlangs een reeks instructies gepubliceerd over wat te doen bij brand.

Wanneer u een brand ziet, moet u in de eerste plaats onmiddellijk de mensen in de omgeving waarschuwen door te schreeuwen, alarm te slaan en onmiddellijk het nummer 112 te bellen, dat nu in Turkije het centrale nummer is voor alle hulpdiensten, waaronder de brandweer.

AKUT raadt ten zeerste af om te proberen een uitslaande brand te blussen en in plaats daarvan de omgeving veilig te ontruimen om ruimte te maken voor brandweerlieden.

Gebruik bij brand in de buurt van een woning of bedrijfspand nooit de lift. Zorg ervoor dat u geen ramen opent, omdat de luchtcirculatie onmiddellijk kan toenemen en zelfs vlammen kan ontsteken, en u wilt de lucht van goede kwaliteit die u hebt, beschermen.

Als u toch te maken krijgt met rook, bedek dan uw neus en mond met een natte doek en kruip om uw lichaam zo dicht mogelijk bij de grond te laten zakken, want warmte stijgt op.

Voordat u een deur opent, raadt AKUT u aan met de bovenkant van uw hand van boven naar beneden tegen de deur te strijken om te controleren of er warmtevlekken van de andere kant komen.

Als er hitte door de deur komt, probeer dan de deur nat te maken met vochtige handdoeken of blokkeer de deur met iets om eventuele vlammen verder tegen te houden.

AKUT herinnert ons er ook aan om “stop, drop, rock and roll”, zoals het ons in de VS is geleerd, waarbij je je op de grond laat vallen en rollen; hun advies is echter om te proberen jezelf eerst in een deken te wikkelen als dat mogelijk is.

Hoe kan ik helpen?

Ahbap.org, opgericht door niemand minder dan de Turkse rockster Haluk Levent, is een website die mensen in nood in contact wil brengen met mensen die kunnen helpen.

Op vrijdag 30 juli is de Turkse Stichting ter bestrijding van bodemerosie voor de herbebossing en bescherming van natuurlijke habitats (TEMA) een campagne gestart om donaties in te zamelen voor het herplanten van bomen in gebieden die door de brand zijn verwoest.

De dierenrechtenfederatie HAYTAP heeft aangeboden de kosten te dragen voor de behandeling van dieren die gewond zijn geraakt bij de branden in Antalya en Adana en zij aanvaarden ook donaties.

Ziekenhuispersoneel verzorgt een gewonde kat in het veldhospitaal, in Manavgat, in Antalya, Zuid-Turkije, 2 aug. 2021.

Ondertussen heeft de gemeente Marmaris ook aangekondigd dat alle dieren die door de branden gewond zijn geraakt, gratis door de dierenartsen van het district zullen worden behandeld, en dat geldt ook voor schildpadden, stekelvarkens en vogels.

In Bodrum heeft ook het dierenziekenhuis Yücelen Hayvan Hastanesi zijn deuren 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend voor alle getroffen dieren.

Vanuit een aantal gemeenten zijn oproepen uitgegaan voor noodvoorraden, zoals batterijen, water en ayran (een verfrissende yoghurtdrank waarvan de zoute smaak ideaal is om elektrolyten aan te vullen), en veel gemeenten hebben inzamelpunten opgezet, dus u kunt contact opnemen met uw plaatselijke ambtenaren als u wilt bijdragen.

Bron: Sabah