Een hond die Poolse reddingswerkers hielp bij het redden van slachtoffers van de aardbevingen in Turkije deze maand is naar huis teruggekeerd voor behandeling door dierenartsen in Polen.

De vier jaar oude golden retriever, genaamd Orion, werkte als onderdeel van het Poolse HUSAR reddingsteam dat minder dan 24 uur na de eerste aardbeving naar Turkije werd gestuurd.

Het team, bestaande uit 76 brandweerlieden en acht honden, keerde vorige week terug naar Polen na het helpen lokaliseren en redden van 12 mensen uit het puin.

Bij zijn terugkeer werd Orion onderzocht in de veterinaire kliniek van de Wrocław University of Environmental and Life Sciences, waar hij nu wordt behandeld voor vermoeidheid en een gewonde poot.

“De hond is verzwakt, heeft veel gewicht verloren en heeft een gewonde poot. Hij heeft vele dagen hard gewerkt, maar we zullen hem verzorgen en hij zal weer in volle vorm zijn,” zei Maciej Grzegory van de kliniek, geciteerd door omroep TVP.

Orion’s handler, kapitein Albert Kościński, heeft de rol geprezen die zijn hond heeft gespeeld bij het helpen van de reddingswerkers bij het vinden van gevangen mensen.

“Het was zeven dagen werk, van ’s morgens tot ’s avonds, in moeilijke omstandigheden, maar op bijna elke plaats die Orion aangaf waar [iemand] onder het puin zou kunnen leven, hebben reddingswerkers mensen eruit gehaald, zei Kościński.

“Ik wil dat er goed voor Orion wordt gezorgd. Hij is mijn vriend die de afgelopen dagen veel heeft meegemaakt,” voegde de brandweerman eraan toe. Na zijn herstel zal de hond “betrokken zijn bij veel meer operaties en nog veel meer levens redden”.

Orion’s behandeling in de dierenkliniek maakt deel uit van een overeenkomst tussen de universiteit en de brandweer, de waterreddingsdienst en de bergreddingsdienst, op grond waarvan reddingshonden gratis specialistische zorg kunnen krijgen in de faciliteit.

Het is bevestigd dat meer dan 44.000 mensen zijn overleden in het zuiden van Turkije en het noorden van Syrië als gevolg van de aardbevingen en hun naschokken.

Polen was een van de vele landen die gespecialiseerde teams stuurden om te helpen bij reddings- en herstelmissies in de verwoeste regio.

 Bron: Poolse media