Ahmet Mahmut Ünlü, bekend als Cübbeli Ahmet, zijn opmerkingen over spellen als schaken en backgammon (tavla) werden weer trending op sociale media.

Cübbeli Ahmet: “De persoon die schaakt, is de meest leugenachtige van alle mensen. Hij is vervloekt. Het is alsof hij zijn hand met varkensbloed heeft beschilderd. Degene die naar de speler kijkt is als het eten van varkensvlees, al zijn goede daden worden uitgewist.”

Ahmet Mahmut Ünlü, bekend als “Cübbeli Ahmet Hoca” van de Ismailaga sekte, zei over degenen die schaken:

“Hij is vervloekt. Het is alsof hij zijn hand heeft bevlekt met varkensbloed. Kijken naar de speler is als het eten van varkensvlees”.

Trending

Deze woorden van Cübbeli Ahmet werden weer een trending op sociale media. Het betoog van Cübbeli Ahmet over schaken luidt als volgt: “Schaken is erger dan backgammon en gokken. Degene die schaakt is de meest leugenachtige onder de mensen. Degene die schaakt zal de shahada niet kunnen uitspreken als hij sterft.”

“Hij die schaakt is vervloekt. Degene die kijkt naar degene die speelt is als degene die varkensvlees eet.”

In een fatwa-achtige reactie van de Diyanet werd benadrukt dat de hadith waarvan gezegd werd dat die over schaken ging, verzonnen was en zei: “De uitspraak dat ‘schaken vervloekt is en kijken naar de spelers is als het eten van varkensvlees’ is geen hadith maar een verzinsel. Er bestaat geen authentieke hadith van de Profeet die het schaken verbiedt”.

Bron: Odatv