Het Turkse platform van de kleinhandelaren (Türkiye Tekel Bayileri Platformu) heeft aangekondigd dat de aangesloten winkels niet langer een mineraalwatermerk zullen verkopen dat wordt geproduceerd door de Turkse Rode Halve Maan (Kızılay).

Dit nadat de organisatie zware kritiek heeft gekregen met haar verkoop van levensmiddelen en tenten aan het goede doel Ahbap tijdens de periode na de aardbeving.

Özgür Aybaş, het hoofd van het Turkse Platform, heeft gezegd dat de aangesloten winkels hebben besloten geen mineraalwater van het merk Kızılay te verkopen.

Kızılay mineraalwater producten zijn een geregistreerd handelsmerk van de Turkse Rode Halve Maan (Kızılay), die onlangs zware kritiek heeft gekregen nadat aan het licht kwam dat de organisatie tenten en voedselartikelen had verkocht aan de liefdadigheidsinstelling Ahbap om uit te delen aan slachtoffers van de aardbeving.

In een verklaring op Twitter zei Aybaş: “Als Turkey Liquor Stores Platform (TBP) hebben we het besluit genomen om geen Kızılay Mineral Water producten te verkopen in de winkels.”

Aybaş schreef ook: “U steunt (ons) ook door niet te drinken (Kızılay Mineral Water producten). Ons besluit is adviserend.”

Verkocht

De Turkse Rode Halve Maan (“Kızılay”) heeft de tweedehands goederen die aan de instelling zijn geschonken in 2019 en 2020 verkocht, heeft journalist Murat Ağırel in zijn column gezegd.

Eerder onthulde de krant dat Kızılay tenten heeft verkocht aan de burgerverenigingen tijdens de eerste dagen van de bevingen die het zuidoosten van Turkije op 6 februari troffen. Aan de andere kant heeft het hoofd van Kızılay, Kerem Kınık, geweigerd ontslag te nemen en beweert dat “er een enorm succes is.”

In een nieuwe schandalige daad onthulde journalist Murat Ağırel dat de Turkse Rode Halve Maan (“Kızılay”), die in opspraak kwam vanwege de verkoop van tenten op de derde dag van de aardbeving, ook de tweedehands goederen verkocht die het via donaties had ontvangen.

De Kızılay heeft speciale dozen in de steden om donaties in de vorm van tweedehands kleding, speelgoed en andere goederen in te zamelen om ze als hulp te verdelen.

De provinciale afdelingen hebben ook regelmatige donatiecampagnes om dergelijke producten in te zamelen.

Ağırel benadrukte op 25 februari dat de Kızılay tenten heeft verkocht aan de sociale bijstandsorganisatie AHBAP voor 46 miljoen lira op de derde dag van de zware aardbevingen die het zuidoosten van Turkije op 6 februari hebben geteisterd.

Bovendien meldde hij dat AHBAP niet de enige vereniging is die tenten heeft gekocht van de Kızılay.

Bron: Cumhuriyet