Een anesthesist die in de door aardbevingen getroffen zuidelijke provincie Hatay woont, krijgt problemen nadat hij ten onrechte als “dood” was geregistreerd in de registers van de overheid op de dag van de dodelijke aardbevingen van vorige maand.

Yusuf Ökten, die in het district Samandağ in Hatay woont, en zijn gezin hebben de verwoestende aardbevingen van 6 februari overleefd met hun huis intact.

Niemand met de achternaam Ökten in Samandağ is bij de aardbevingen omgekomen.

Ongeveer een maand na de aardbevingen ging Ökten naar zijn verloofde in de westelijke provincie Muğla’s Ortaca district.

Toen zijn ID-nummer in het systeem werd ingevoerd om medicijnen te kopen bij een apotheek in Ortaca, kreeg hij te horen dat hij volgens het systeem “dood” was.

Het systeem toonde Ökten’s sterfdatum als 6 februari, de dag dat de aardbevingen toesloegen.

Nadat hij de apotheek had verlaten, meldde Ökten zich bij de burgerlijke stand en kreeg te horen dat “hij in de registers als dood stond vermeld”.

Daarop ging hij naar het hoofdbureau van de openbare aanklager in Ortaca en legde een verklaring af dat hij in leven is. Het openbaar ministerie nam contact op met het bureau van Hatay en vroeg om de fout te corrigeren.

Ökten beweerde dat hij grote problemen had door het feit dat hij dood werd verklaard in officiële documenten, omdat zijn verzekering werd geannuleerd en hij geen toegang kreeg tot de Turkse e-overheidswebsite, e-Devlet.

“Er staat zelfs dat ze me begraven hebben. Het blijkt dat ik al een maand dood ben. Mijn e-government account is gesloten, en mijn bankrekeningen zijn gesloten.”

“Ik ben nu bewijzen aan het verzamelen om te bewijzen dat ik leef. Ik ben verloofd om binnenkort te trouwen, maar als deze fout niet wordt gecorrigeerd, zal ik niet kunnen trouwen,” zei hij.

Bron: Hürriyet