'Onze harten zijn bij het Turkse volk': Israël klaar om door beving getroffen Türkiye bij te staan zolang dat nodig is

Israëlische ambtenaren zeggen dat Turkije, waar de twee aardbevingen van 6 februari 45.000 mensen doodden en een spoor van vernieling achterlieten, zolang als nodig zal steunen.

Israël behoorde tot de eerste landen die Turkije hielpen met zoek- en reddingsacties na de verwoestende aardbevingen.

De Israëlische regering en maatschappelijke organisaties stuurden meer dan 400 ton hulpgoederen, 400 man personeel en een veldhospitaal.

Karmit Berlinsky, een senior bij IsraAid, een Israëlische non-profitorganisatie, zei dat hun teams al een dag na de bevingen naar het rampgebied werden gestuurd en hulpgoederen, waterfiltersystemen, hygiënekits, slaapzakken en matten meebrachten.

Israëlische functionarissen zeggen dat het land Turkije, waar de twee aardbevingen van 6 februari 45.000 mensen doodden en een spoor van vernieling achterlieten, zolang als nodig zal steunen.

Israël behoorde tot de eerste landen die Turkije hielpen met zoek- en reddingsacties na de verwoestende aardbevingen. De Israëlische regering en maatschappelijke organisaties stuurden meer dan 400 ton hulpgoederen, 400 man personeel en een veldhospitaal.

Karmit Berlinsky, een senior emergency operations officer bij IsraAid, een Israëlische non-profitorganisatie, zei dat hun teams al een dag na de bevingen naar het rampgebied werden gestuurd en hulpgoederen, waterfiltersystemen, hygiënekits, slaapzakken en matten meebrachten.

“De mensen, de regeringen begonnen zich klaar te maken om hulp te sturen en de medewerking van de mensen ter plaatse. De reddingswerkers werkten schouder aan schouder, Israëliërs en Turken, en de lokale overheden … de samenwerking was te allen tijde 100%,” zei hij.

Epicentrum van bevingen

Hij zei dat de Israëlische teams een van de eersten waren die ter plaatse waren en merkte op dat zij 19 mensen levend hebben gered uit het puin van ingestorte gebouwen en honderden anderen hebben behandeld in het veldhospitaal dat zij hebben opgezet in Kahramanmaras, het epicentrum van de bevingen.

“We hebben in totaal 45 vliegtuigen gestuurd met meer dan 400 ton hulp van Mashav, het agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land, en andere maatschappelijke organisaties. Deze donatie van meer dan 600 tenten aan AFAD is afkomstig van Mashav, de Israëlische ambassade in Ankara en het JDC (American Jewish Joint Distribution Committee).

“Ik wil alleen maar zeggen dat ons hart op dit moment bij het Turkse volk ligt. We zullen hier blijven en zoveel mogelijk hulp bieden. We zijn hier ook om de lokale economie te helpen in deze moeilijke tijd … we zullen alles doen wat we kunnen om het Turkse volk te helpen,” zei hij.

Bron: Anadolu Ajansi