De aardbevingen van 6 februari die aan meer dan 45.000 mensen het leven hebben gekost, hebben een schokgolf door het hele land veroorzaakt, vooral in Istanbul, waar deskundigen al lange tijd waarschuwen voor een mogelijke zware aardbeving.

Hierdoor zijn de inwoners van Istanbul gedwongen uit te wijken naar veiliger naburige provincies, zoals Kırklareli en Edirne.

Na de verwoestende aardbevingen die de zuidelijke provincies van het land hebben getroffen, staat een mogelijke zware aardbeving die in Istanbul wordt verwacht, opnieuw op de agenda.

Hoewel er veel oplossingen zijn voorgesteld om de metropool, waar bijna 16 miljoen mensen wonen, te beschermen, hebben sommige inwoners hun heil gezocht in veiliger steden.

Momenteel is er een grote vraag naar de naburige provincies Kırklareli en Edirne, die aardbevingsbestendig zijn volgens het Turkse rampenbeheeragentschap AFAD.

Ümit İkizlerli, een vertegenwoordiger van de vastgoedsector in Kırklareli, verklaarde dat het aantal klanten dat in het weekend uit Istanbul komt bijna verachtvoudigd is.

De algemene trend is het kopen of huren van villa’s in plaats van hoogbouw appartementen, verklaarde İkizlerli.

Vertrek bereikt hoogtepunt van afgelopen 20 jaar

Volgens een website, ekonomim.com, verklaarden vertegenwoordigers van verhuisbedrijven dat het aantal mensen dat Istanbul in de afgelopen 10 dagen heeft verlaten de piek van de afgelopen 20 jaar heeft bereikt.

Er werd verklaard dat er naast de veilige omliggende provincies veel mensen naar hun zomerhuizen in de Egeïsche provincies zijn verhuisd.

Aangezien sommige mensen hun bezittingen niet meenemen wanneer zij de stad verlaten, omdat zij naar kleinere huizen verhuizen, is er ook een grote vraag naar opslagplaatsen.

Inwoners van Istanbul die liever niet naar andere steden verhuizen, zijn op zoek gegaan naar huizen in veiliger wijken van de stad.

Bewoners van veel districten zoals Kadıköy, Avcılar, Beylikdüzü, Bağcılar en Sefaköy, waar oude gebouwen staan en waarvan het terrein niet geschikt is voor bevingen, zijn bereid te verhuizen naar veiliger districten zoals Sarıyer en Beykoz.

Ali Aymazdır, een ambtenaar van een vereniging van verhuisbedrijven, wees erop dat zij in Istanbul veel verhuisaanvragen hebben ontvangen, vooral uit Europa.

“Er is vraag naar de wijk Istanbul dicht bij de Zwarte Zee, vooral uit de wijken Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar en Sefaköy,” verklaarde Aymazdır.

Hij herinnerde eraan dat ook veel mensen zich hebben aangemeld voor de bouwkeuring en merkte op dat met het resultaat van de beoordelingstest deze cijfers zullen stijgen.

Bron: Hürriyet