Turks koppel onderweg naar Turkije

De reis van vele Europese Turken die hun jaarlijkse verlof in Turkije willen doorbrengen is begonnen. Langzamerhand neemt de drukte aan de grenspoorten toe.

Hoewel het niet superdruk is aan de grenspoorten van Europa naar Turkije, neemt de activiteit aan de grenspoorten toe. In Europa wonende Turken die hun controles aan de grenspoorten hebben afgerond, zijn op weg naar hun woonplaats.

Bekir Uzun, die via de Kapıkule grenspoort in Turkije arriveerde, zei dat hij blij was. Uzun verklaarde dat hij in Frankrijk had gewoond en zei dat hij naar Ankara zou gaan, de woonplaats van zijn vader.

Goud

Honderdduizenden Turken in Europa gaan elk jaar op vakantie. Vooral het goud kan soms problemen opleveren bij de douane. Wat moet men dan doen om een grote boete te vermijden?

In vele Europese landen, waaronder Frankrij, is er geen wettelijke verplichting om goud aan te geven bij reizen in het land. Men mag echter niet vergeten dat er enkele regels zijn voor goud dat uit het land wordt meegenomen.

Als u tijdens uw reis meer dan 10 duizend euro aan contant geld of goud bij u hebt, moet u dit beslist melden bij de douane. Dezelfde verplichting geldt ook bij binnenkomst in Frankrijk.

Ook hier is het verplicht contant geld of goud boven de 10 duizend euro aan te geven bij de douane aan de ingang van het land. U kunt hiervoor het aangegeven formulier invullen en uw belastingnummer aangeven.

Zware boete

Volgens de douanewet nr. 465 van de Europese Unie kunnen zware sancties worden opgelegd aan degenen die geld of kostbaarheden van meer dan 10 duizend euro niet aangeven.

In het kader van de maatregelen die zijn genomen om de overdracht van zwart geld tegen te gaan, kunnen degenen die niet aangegeven geld of waardevolle juwelen in hun bezit hebben een boete krijgen van 15 procent van het totale bedrag.

1700 euro voor Turkse thee

Een Turks gezin dat eerder terugkeerde van Turkije naar het Europese land, kreeg een monsterboete omdat zij 17 kilogram thee had meegenomen. De familie, die de boete moest betalen, waarschuwde dat degenen die op weg gaan zeer voorzichtig moeten zijn.

Bij terugkeer uit Turkije werd 17 kilogram thee ontdekt in het voertuig van een expat bij de Kroatische douane. Nadat de burger een boete van 1700 euro was opgelegd, mocht hij zijn weg vervolgen door de boete van te betalen.

Een Turk die vorig jaar terugkeerde uit Turkije beschreef de moeilijkheden die zij ondervonden op de terugweg en zei het volgende:

“Er zijn te veel controles in Servië en Kroatië. Turkse gezinnen op de terugweg mogen geen melk en zuivelproducten en dingen als olijven en olijfolie meenemen. Bij de Kroatische douane-ingang kreeg de auto voor mij een boete van 2.800 euro. De reden was 13 kilogram yoghurt.”

Bron: Ensonhaber

Turkse waarschuwt reizigers die met auto reizen naar Turkije