De rechtbank in Nederland heeft gevangenisstraffen van 15 jaar opgelegd aan de Middelburgers Luay J. (23) en Akash H. (25) voor doodslag op de 24-jarige Onur Bağlan (uit Goes.

Tegen het duo was 12 jaar cel geëist. De 25-jarige man uit Middelburg die eerder bekende dat hij Onur Bağlan neerschoot moet vijftien jaar de cel in.

Zo oordeelt de rechtbank. Volgens de rechtbank schoot hij in opdracht van een inmiddels 23-jarige Middelburger, die ruzie had met de 25-jarige Turkse Nederlander Onur. Ook hij krijgt vijftien jaar celstraf. De rechtbank vindt ze beiden schuldig.

De 24-jarige Onur Bağlan kwam op 27 januari 2022 om het leven. Een langlopende ruzie tussen hem en een van de veroordeelden zorgde ervoor dat ze elkaar ’s avonds laat troffen.

Ze wilden de ruzie uitpraten op de parkeerplaats van sportpark Het Schenge aan het Geldeloozepad in Goes.

Daar aangekomen ontstond er een vechtpartij waarbij Onur de 23-jarige man in elkaar sloeg.

Toen Onur na de vechtpartij wegliep gaf de 23-jarige man zijn 25-jarige medeveroordeelde de opdracht om te schieten. Onur werd geraakt in zijn rug en hals en overleed later die nacht in het ziekenhuis.

Opdracht

De rechtbank is ervan overtuigd dat J. wel degelijk opdracht gaf aan H. om te schieten. Zwaarwegend is de verklaring van een getuige, die naast Onur stond toen hij werd neergeschoten. Die man vertelde kort na het schietincident aan Onurs neven hoe het was gelopen en dat H. had geschoten, nadat J. opdracht gaf.

Op latere momenten verklaarde die getuige volgens de rechtbank steeds op ‘geloofwaardige wijze’. De rechtbank vindt dat hij en andere getuigen niet zijn beïnvloed door Onurs familie.

De rechtbank koos bewust voor een hogere straf dan door het OM was geëist.

“Met de bestraffing van de verdachten hoopt de rechtbank anderen ervan te weerhouden om een vuurwapen bij zich te dragen en te gebruiken bij conflicten”, aldus de rechter.

Bron: Nederlandse media