Ersoy, 51, stak de 52-jarige Dr Antonella Castelvedere 15 keer in het gezicht, borst, nek en handen tijdens een ‘woeste’ aanval in hun huis.

Ertan Ersoy wordt beschuldigd van het doden van zijn vrouw Dr Antonella Castelvedere, die doodgestoken werd gevonden op de keukenvloer in het huis van het echtpaar in Colchester, Essex, op 1 juni vorig jaar.

Buurvrouw Tanja Munro vertelde de rechtbank woensdag dat ze thuis was toen ze een mannenstem hoorde schreeuwen.

Ze zei dat ze naar buiten ging om te onderzoeken en van een man, van wie ze later hoorde dat hij de vader van een andere buurman was, te horen kreeg dat er iemand gewond was.

Ze zei dat ze Ersoy, die ook als universitair docent werkte, in zijn gang zag terwijl hij zijn buik vasthield en dat zijn shirt “doordrenkt was met bloed”.

Ze vervolgde: “Hij vertelde me: ‘Ik denk dat ik mijn vrouw heb vermoord'”.

Er wordt beweerd dat hij een apparaat in hun huis had verstopt om hun gesprekken stiekem op te nemen en dat hij wilde dat ze voor hem knielde om vergiffenis te vragen voor een relatie die ze had gehad voordat ze elkaar ontmoetten.

Dr. Castelvedere zou de dag voor haar dood tegen een vriend hebben gezegd: ‘Helaas is Ertan teruggevallen in een duistere gemoedstoestand en ik vrees voor mijn veiligheid.’

Binnen 24 uur lag Antonella dood op de keukenvloer van het huis dat ze deelde met haar man en hun vijf jaar oude dochter.

Ersoy was docent economie en docent aan de Universiteit van Suffolk in Ipswich, waar zijn vrouw een Master of Arts cursus Engels en creatief schrijven leidde.

Hij vertelde buren dat zijn vrouw hem had neergestoken en werd naar het ziekenhuis gebracht met twee ‘oppervlakkige wonden’ in zijn maag.

Politie en paramedici vonden Dr. Castelvedere in het huis met ‘catastrofale verwondingen’ door een keukenmes, waaronder een in haar nek die zes centimeter lang en bijna drie centimeter diep was.

De heer Paxton vertelde de juryleden dat ze ‘voorzichtig’ moesten zijn met de wonden van Ersoy en legde uit dat er ‘geen bewijs’ was dat ze door zijn vrouw waren toegebracht.

Hij voegde eraan toe: “Zelfs als u tot de conclusie komt dat zij de beklaagde heeft neergestoken, kan dat niet de fatale aanval van de beklaagde rechtvaardigen”.

De heer Paxton zei dat Ersoy met deskundig bewijs zou komen dat hij leed aan een ‘afwijking in het geestelijk functioneren’ als gevolg van depressie.

Wij zeggen dat het niet het gevolg was van een psychische aandoening, maar dat de verklaring eerder ligt in de woede, jaloezie en het controlerende gedrag van de beklaagde.

Instabiele relatie

Het echtpaar, dat in 2014 trouwde, had een relatie die “vluchtig, instabiel en wankel” bleek te zijn.

Ook beschuldigde de verdachte zijn vrouw ervan dat ze hem fysiek mishandelde, hoorde de rechtbank.

De jury kreeg te horen dat de verdachte een afluisterapparaat in huis had geplaatst omdat hij vermoedde dat zijn vrouw hem bedroog.

Na de dood van Dr. Castelvedere ontdekte de politie notities die ze op haar telefoon had gemaakt, zei de heer Paxton.

Een in oktober 2021, las: “Wordt dronken en bedreigt me. Valt van de trap en breekt leuning.”

Op 31 mei 2022 schreef ze: “Helaas is Ertan teruggevallen in een duistere gemoedstoestand en ik vrees voor mijn leven.”

Mr Paxton vertelde juryleden: “Ze had gelijk om te vrezen voor haar veiligheid. Slechts enkele uren later vertelde de verdachte, die misschien niet zo op zijn hoede was, aan een vriend dat hij soms zijn vrouw Antonella wilde vermoorden, om het achter de rug te hebben.”

De rechtszaak gaat verder.

Bron: Britse media