De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen om “het Midden-Oosten te veranderen” in de oorlog met de Palestijnse verzetsgroep Hamas.

“Wat Hamas zal meemaken zal moeilijk en verschrikkelijk zijn… we gaan het Midden-Oosten veranderen,” zei Netanyahu tegen ambtenaren die Jeruzalem vanuit het zuiden van het land bezochten.

“Dit is nog maar het begin… we zijn allemaal met jullie en we zullen ze verslaan met kracht, enorme kracht.”

Israël heeft vergeldingsmaatregelen genomen door intensieve luchtaanvallen uit te voeren op de Gazastrook, die wordt gecontroleerd door Hamas.

De in Gaza gevestigde verzetsgroep Hamas lanceerde operatie Al-Aqsa Flood tegen Israël aan het begin van de zaterdag, waarbij een spervuur van raketten werd afgevuurd. Het zei dat de verrassingsaanval een reactie was op de bestorming van de Al-Aqsa moskee in bezet Oost-Jeruzalem en het toegenomen geweld van kolonisten.

De aanval was de grootste en dodelijkste inval in Israël sinds Egypte en Syrië 50 jaar geleden een plotselinge aanval lanceerden in een poging verloren gebied terug te winnen in de Yom Kippoer-oorlog.

Als vergelding lanceerde het Israëlische leger Operatie Zwaarden van IJzer tegen Hamas in de Gazastrook.

Het aantal Palestijnen dat is gedood door de Israëlische strijdkrachten in Gaza is gestegen tot 560, zei het in Gaza gevestigde ministerie van Volksgezondheid op maandag te midden van aanhoudende gevechten. Het zei ook dat het aantal gewonden is gestegen tot 2.900.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza zei dat het Israëlische leger “zijn agressie heeft opgevoerd” tegen Gaza met honderden invallen.

Het Israëlische leger zei dat het meer dan 500 doelen had getroffen tijdens nachtelijke aanvallen op Gaza, waarvan het beweerde dat het doelen waren van de Hamas en Islamitische Jihad groeperingen.

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn er minstens 800 Israëli’s gedood en meer dan 2300 anderen gewond geraakt tijdens de gevechten.

Bron: Sabah