Mine Gümüşkaya

Aanklagers in Istanbul hebben besloten om twee vrouwen te dagvaarden die de Turks-Israëlische nationaliteit bezitten vanwege hun beslissing om zich aan te sluiten bij het leger in Israël. Bekijk hier de beelden.

Mine Gümüşkaya en Umay Akçay kondigden op sociale media na de aanval van Hamas op Israël, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen, aan dat ze hadden besloten om zich bij het leger aan te sluiten om voor Israël tegen Hamas te vechten.

In latere berichten deelde Gümüşkaya een foto van zichzelf in een IDF-uniform in Israël, terwijl Akçay zei dat ze was teruggekeerd naar Israël en trots was om haar vaderland te verdedigen.

Beide vrouwen ontvingen haatberichten op sociale media, waarbij sommige Turken zeiden dat ze het Turkse volk niet vertegenwoordigen en nooit naar Turkije zouden mogen terugkeren.

Ze beschuldigden de vrouwen ervan zich aan te sluiten bij de “babymoordenaars” in het Israëlische leger.

Er werden ook strafrechtelijke klachten ingediend tegen beide vrouwen, maar deze werden in eerste instantie afgewezen door de hoofdofficier van justitie van Istanbul, die oordeelde dat er geen reden was om de vrouwen te onderzoeken.

De beslissing van het Openbaar Ministerie werd later aangevochten en de aanklagers hebben besloten om de vrouwen te dagvaarden na het vaststellen van hun identiteit en adres.

Volgens cijfers van het persbureau van de Israëlische regering behoorden drie Turkse burgers, die ook de Israëlische nationaliteit hebben, tot de slachtoffers van de aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober.

Bron: Turkse media