Edip Şahiner, oorspronkelijk afkomstig uit Sungurlu, Çorum en wonende in de stad Mettmann in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft na vier jaar een rechtszaak gewonnen vanwege een verkeersongeval met materiële schade in Turkije. Bekijk hier de beelden. 

De 13e Kantonhandelsrechtbank van de Republiek Turkije heeft bepaald dat de buitenlandse burger, met de actuele wisselkoers en rente, in totaal 3.400 euro moet ontvangen.

Şahiner deelde de details van het incident en het gerechtelijke proces met de Turkse media.

In 2019, tijdens de zomervakantie, koos Şahiner, net als miljoenen andere buitenlanders, ervoor om de zogenaamde “Sila yolu” te nemen, de route over land naar zijn geboorteplaats Çorum, vanwege de buitensporige kosten van vliegtickets.

Een paar dagen voor het einde van de vakantie werd zijn geparkeerde auto aangereden door een ander voertuig, waardoor er materiële schade ontstond. De tegenpartij heeft de schuld erkend. Bekijk hier de beelden.

Na de erkenning van schuld door de tegenpartij, die persoonlijke gegevens vertrouwelijk hield, heeft de Duitse Turk, om te voorkomen dat de verzekeringspremie van de tegenpartij zou stijgen, zijn auto naar een monteur gebracht.

De monteur vertelde hem echter dat het beschadigde deel van de auto niet gerepareerd kon worden en dat er vervanging nodig was.

De verzekering wilde de schade in Turkse Lira vergoeden. Omdat de vakantie van de familie Şahiner nog maar een paar dagen duurde, hebben beide partijen een proces-verbaal opgesteld en de schade aan de verzekering gemeld.

Terugkeer naar Duitsland

Na terugkeer naar Duitsland heeft de familie Şahiner na schade-inspectie en correspondentie met de tegenpartij vastgesteld dat de verzekering slechts 1.350 Lira (205 euro) wilde betalen.

De Turkse man uit Europa weigerde dit te accepteren en koos ervoor om naar de rechter te stappen.

Hulp van advocatenkantoor 

Na terugkeer in Duitsland heeft Şahiner, nadat hij een schade-inspectie voor zijn auto had laten uitvoeren, contact opgenomen met zijn advocaat, die de zaak heeft aangespannen via een advocatenkantoor waarmee hij in Turkije samenwerkt, en na een rechtszaak die vier jaar duurde, heeft gewonnen.

Hij merkte op dat de zaak, die normaal gesproken 2-2,5 jaar zou duren, vanwege de wereldwijde invloed van de coronapandemie zo lang heeft geduurd.

De rechter heeft bepaald dat, hoewel het ongeval voor zijn huis heeft plaatsgevonden, Şahiner voor 25% en de tegenpartij voor 75% schuldig is omdat hij de auto op een verkeerde plaats had geparkeerd.

De rechtbank heeft het bedrag van de schade-inspectie in Duitsland aanvaard en de verzekering opgedragen om de buitenlandse burger in totaal 3.400 euro te betalen, inclusief alle kosten.

De aanbeveling van Edip Şahiner aan buitenlandse burgers is:

“Hoewel bij een verkeersongeval met letsel of overlijden de politie of gendarmerie een proces-verbaal opmaakt, is het belangrijk dat bij een alleen materiële schade beide partijen een proces-verbaal opstellen en foto’s maken van de plaats van het incident.”

“Hij benadrukte dat de ontstane schade kan worden geclaimd volgens de voorwaarden van het land waar het voertuig is geregistreerd.”

Hij vertelde aan de Turkse media dat hij zijn verhaal deelde als voorbeeld, zodat meer mensen geïnformeerd kunnen worden over het onderwerp.

Bron: Turkse media