Yasin Makineli, een parlementslid voor de Boer-Burger Beweging (BBB), poseert voor een foto tijdens een interview met Anadolu Agency (AA) in Amsterdam, Nederland, 10 oktober 2023. (AA Foto)

Een Turks-Nederlandse politicus is van de kieslijst van zijn partij geschrapt vanwege zijn standpunt over het Palestijnse conflict en het Armeense incident van 1915.

Yasin Makineli, gemeenteraadslid in Veenendaal en kandidaat voor de Boer-Burger Beweging (BBB), vertelde dinsdag aan TRT World dat hem was gevraagd om de gebeurtenissen van 1915 als “genocide” te bestempelen en zijn excuses aan te bieden aan een Israëlische lobbyorganisatie voor zijn steun aan Palestina.

De 24-jarige politicus van Turkse afkomst was verrast door het besluit van zijn partij, ondanks het feit dat hij op 23 september tijdens het partijcongres democratisch werd goedgekeurd door de partijleden.

Makineli zei dat de BBB, die hoopte haar kiezersprofiel uit te breiden en Turkse burgers in Nederland te bereiken, aanvankelijk contact met hem opnam en zich daarbij bewust was van zijn standpunt.

“Ik vertelde de BBB dat ik niet zou terugkomen op mijn religieuze of spirituele waarden. Mijn standpunt is altijd duidelijk geweest,” vertelde Makineli.

Toen hij weigerde te buigen voor de druk van zijn partij en zijn excuses aan te bieden aan de Israëlische lobby voor een nieuwsartikel uit 2021 waarin hij Palestina steunde of de gebeurtenissen van 1915 als genocide erkende, probeerde de BBB hem eerst te ontmoedigen en vervolgens zijn kandidatuur voor het parlement te blokkeren.

Stijgende energiekosten

Toen hij lid werd, vertrouwde Makineli op de belofte van de BBB dat wetgevers persoonlijke meningen mochten uiten. Hij richtte zich op “actuele kwesties die mensen raken”, zoals de stijgende energiekosten en de dalende koopkracht in Nederland.

“We zijn hier geboren en getogen en we willen graag meepraten over belangrijke zaken”, zei hij.

Na zijn verwijdering “begrepen de Nederlanders onze rechtmatige houding”, voegde Makineli eraan toe.

“Veel mensen die niet Turks zijn, zelfs enkele Nederlandse leden van de BBB, zeiden dat wat mij werd aangedaan niet juist was.”

Hij voerde verder aan dat de Europese politiek een dubbele standaard hanteert en dat jongeren die hier geboren zijn, met deze dubbele standaard opgroeien.

“Het is niet gemakkelijk om op te komen voor de rechten van de gemeenschap hier en te vechten tegen de dubbele standaard. Dit onrecht zal ons niet van ons pad afbrengen. We zullen blijven vechten om ervoor te zorgen dat degenen die na mij komen niet hoeven te lijden zoals ik.”

“Maar Turkse politici hebben het moeilijker in Nederland omdat onze loyaliteit in twijfel wordt getrokken, wat ons echt uitdaagt,” zei hij.

Enige Turkse en moslim

Van de 50-koppige kandidatenlijst van de BBB was Makineli de enige Turkse en moslim.

“Ik was ook de enige die met deze druk werd geconfronteerd. Geen van de andere kandidaten werd gevraagd naar hun mening over gebeurtenissen in het verleden,” zei hij.

BBB voorzitter Erik Stegink bevestigde Makineli’s diskwalificatie maar weigerde commentaar te geven op de reden, volgens de Nederlandse krant AD.

De Boer-Burger Beweging (BBB) is een nieuwe protestpartij die de steun zoekt van boeren en de plattelandsbevolking.

Bron: Sabah